YazarDe Waal, Thomas
Emeği GeçenlerSone, Didem
Yayın Tarihi2014
Künye BilgisiDe Waal, Thomas. Barış ve savaş süreçlerinde Ermenistan ve Azerbaycan.Didem Sone. İstanbul: Hrant Dink Vakfı, 2014.tr_TR
ÖzetKarabağ, Sovyetlerin güneyindeki iki cumhuriyetin, Ermenistan ve Azerbaycan’ın; nihayetinde her iki ülkeyi de bağımsızlığa götüren, Sovyetler Birliği’nin sonunu getiren ve stratejik açıdan önemli bir bölgeyi on yıllarca sürecek bir çatışmaya sürükleyen bu ihtilafın içine nasıl düştüklerini kapsamlı olarak anlatan bir çalışma. Sovyet sonrası bölgede yaşananlara dair kilit bir kaynak olmakla beraber, bir yanıyla modern tarih çalışması, bir yanıyla da siyasi bir analiz olarak karşımıza çıkan bu kitap, Güney Kafkasya içinde yapılan pek çok seyahate, gerek bölgede, gerekse Moskova ve Washington’da doğrudan yazar tarafından gerçekleştirilen 120’yi aşkın görüşmeye ve Politbüro arşivleri gibi tarihi açıdan çok değerli birincil kaynaklara dayanıyor. Kitapta tarihsel arka planı anlatan bölümler, ihtilafın Sovyetler döneminde nasıl çözümsüz kaldığını, Ermenistan ve Azerbaycan toplumlarının bu çözümsüzlüğü aşmak için nasıl çabaladığını, Politbüro’nun bu krizle başa çıkmakta nasıl başarısızlığa uğradığını, savaşın nasıl yaşandığını ve sonuçlandığını, uluslararası toplumun bu ihtilafın çözümünde nasıl sınıfta kaldığını gözler önüne seriyor. Karşımıza çıkan manzara ise, büyüleyici güzelliğe sahip bir bölgenin, tarihi önyargılar ve çatışmalardan dolayı yıkıma uğramış, karmaşık ve anlaşılması güç, ince ayrıntılarla dolu hali...tr_TR
YayınlayanHrant Dink Vakfıtr_TR
Anahtar KelimelerSovyetler Birliğitr_TR