Güler, Beyti
Doğanay, Erkan
http://hdl.handle.net/20.500.11834/903
Bu görüşme, Küçükçekmece Belediyesi tarafından, Bir Zamanlar Küçükçekmece: Küçükçekmece Sözlü Tarih Çalışması başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 33'tür.
Kökleri Semerkand’a dayanan Beyti Güler'in ailesi, göçmen olarak geldikleri Yeşilköy’de 16 odalı bir köşk satın alır. Köşke taşındıktan sonra fırıncılık yapmaya karar veren babası, Küçükçekmece çarşısı içinde bir fırın satın alır. 2 ay süren bir tadilattan sonra fırını, 12 çalışan ile işletmeye başlar. Güler, daha sonra civardaki bir dükkanı daha alıp, orayı da bakkal dükkanı olarak işletmeye başladıklarından ve semtte Rumlardan kalma bir kiliseyi bakkal deposu olarak kullanmak üzere muhtarlıktan kiraladıklarından bahseder. Atatürk'ün Florya Köşkü’ne geldiği zamanlarda erzak alışverişini onların bakkal dükkanından yaptığını anlatır. 1930’lı yıllardaki Küçükçekmece’nin ticari yapısından bahsederken Trakya’dan gelen tüm araçların Küçükçekmece’den geçmesi sebebiyle ilçenin bir ticaret merkezi haline geldiğini belirtir. Küçükçekmece halkının tanınmış simaları, kıraathanesi ve kıraathanenin Osmanlı’dan kalan eski tablolarıyla ilgili bilgiler verir. 1945’te Beyti Güler Et Lokantası'nı açan Beyti Güler, günden güne büyüyerek dönemin cumhurbaşkanlarını, başbakanlarını ağırladıklarını söyler. Bir süre sonra lokantayı Küçükçekmece’den Yeşilyurt’a taşır, 1967’de Pan American ile çalışmaya başlayınca ise dünyaya açılır.tr_TR
Küçükçekmece Belediyesi
Küçükçekmece (İstanbul, Türkiye)tr_TR
Yeşilköy (Bakırköy, İstanbul, Türkiye)tr_TR
Bayar, Celaltr_TR
Regium (Antik Kent)tr_TR
Beyti Güler ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
Kırım; T.C.; Erkek; Lokanta İşletmecisitr_TR
Türkiye, İstanbul, Küçükçekmecetr_TR
Bir zamanlar Küçükçekmece: Küçükçekmece sözlü tarih çalışması. küratör Erkan Doğanay. İstanbul: Küçükçekmece Belediyesi Kültür Yayınları, 2014.tr_TR