Tümerdem, Yıldız
Irgaç, Ayşegül
http://hdl.handle.net/20.500.11834/85
Diyarbakır’da Cahit Sıtkı Tarancı’nın evine komşu bir evde doğan Yıldız Tümerdem’in hem babası hem de dedesi askerdir. Baba tarafı Sinoplu, anne tarafı ise Nevşehirlidir. Dedesi Trablusgarp Savaşı’na, babası ise Çanakkale Savaşı’na katılır. Çocukluk ve gençlik yılları başkentte geçen Tümerdem, ilkokulu Dumlupınar İlkokulu’nda, ortaokulu Cebeci Ortaokulu’nda bitirir ve eğitimine Ankara Kız Lisesi’nde devam eder. Daha sonra Ankara Tıp Fakültesinden mezun olur. Hacettepe Üniversitesi’nde asistan olarak çalışırken evlenir. Eşi ile Erzurum’a giderek çalışmalarına devam eder. Sağlık ocaklarının kuruluş ve çalışmalarına katkı sağlar. Erzurum Dağ Mahallesi’ndeki çalışmaları nedeniyle 1973'te yılın annesi seçilir. Tıp alanı dışında kültür, eğitim, ekonomi ve sosyal sorunlar gibi konularda da çalışmalar yapar. 1970’li yıllarda eşi ile beraber Amerika Birleşik Devletleri’ne eğitime gider. Kentucy-Lexington Üniversitesinde, dünyada ilk kez kurulmuş Toplum Hekimliği Bölümü'nde ikinci uzmanlığını alır. Amerika Birleşik Devletleri’nden döndükten sonra Çapa Tıp Fakültesi’nde çalışmaya başlar ve profesörlüğünü alır. Halkalı, Küçükçekmece, Mahmutbey, Kemerburgaz, Arnavutköy ve Avcılar Sağlık Ocakları'nı kurar. Emekli olduktan sonra da İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde çalışmaya devam eder. Ulusal ve uluslararası mesleksel çalışmalarını kitaplarda, bilimsel yazılarda toplar. Uzun yıllar Sağlık Bakanlığı’nın bilimsel komisyonlarında çalışır. Tüm yaşamı boyunca edebiyat ile ilgilenen Tümerdem, şiir, anı, öykü ve çeşitli yazılar kaleme alır.tr_TR
Tıptr_TR
Halk Sağlığıtr_TR