YazarÇelik, Adnan
YazarDinç, Namık Kemal
Yayın Tarihi2015
Künye BilgisiÇelik, Adnan. Yüz yıllık ah!: Toplumsal hafızanın izinde 1915 Diyarbekir. Namık Kemal Dinç. İstanbul: İsmail Beşikci Vakfı, 2015.tr_TR
ÖzetBu çalışma, Diyarbakır özelinde, 1915’in kolektif hafızasını ortaya çıkarmaya, kuşaklar arası aktarım ve sessizleştirme süreçlerini anlamaya ve son derece güncel bir mesele olarak süregelen 1915’in şimdide nasıl kurulduğuna, anlaşıldığına, anlatıldığına ve gerekçelendirildiğine odaklanıyor. Sadece Diyarbakır’da yapılan sözlü tarih görüşmeleri ile sınırlı olmayan; hem bölgenin 1915’teki durumunu kavramamıza olanak sağlayan tarihsel bilgi çerçevelerinden hem de Kürtlerin 1915’e dair hafızasından beslenen Kürt edebiyatından da istifade eden bir çalışma. Kitap, 1915 hafızasının izini sürerken bireylerin öznel anlatılarının tarihsel bir suçluluk kolektifinde biriktiği yüzyıllık ah duygulanımının, bugüne kadar gerçekleşmemiş olan geçmişle yüzleşmeye dair imkanlarını sorguluyor. Tarih, hafıza ve edebiyat ekseninde şekillenen bu kitap; ne salt akademik bir içeriğe sahip ne de eleştirel bilgi üretiminden vazgeçen nostaljik bir anlatıdır.tr_TR
Yayınlayanİsmail Beşikci Vakfıtr_TR
Anahtar KelimelerErmeni Sorunutr_TR