Emeği GeçenlerÖzgentürk, Nebil (hazırlayan)
Yayın Tarihi2010-05
Künye BilgisiGazinin son tanıkları anlatıyor: o daima şıktı. hazırlayan Nebil Özgentürk. İstanbul: Bir Yudum İnsan, 2010.tr_TR
ÖzetBu toprakların her köşesinde, her mekanında bir Gazi Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafı karşımıza çıkıverir…Ekranlara yansıyan belgesel görüntülerde de Mustafa Kemal Atatürk geçiverir sıklıkla… Aslında, gelip geçen biraz da şıklıktır!...Bazen tiril bir takım elbisedir, bazen özenle seçilmiş bir şapka, kimi zaman yakaları ceketin yaka üstüne düşmüş bir gömlek, kimi zaman da rugan ayakkabılar, uyumlu kravatlar.., ve çok özel gecelerde takıştırılan fraklar, siyahlar… Festen kalpağa, kalpaktan şapkaya bir ülke ömrü gibi geçirilen hayat, bir 57 yıl…Pelerin ilk kez Mustafa Kemal Atatürk’ün sırtında görülmüştür, golf pantolonlar, ipek iç çamaşırlar, kırmızı astarlı ayakkabılar, hatta süslü kırbaçlar…Hayaller kurarken, bir yurt ararken, bir ülke inşa ederken, tek lüksü ve zevki şıklık olan, giyinmeyi bir hobiye dönüştüren, kelimenin tam anlamıyla kıyafetine özenen, hatta sökük düğmeye dahi tahammül etmeyen Atatürk, sadece kuralların, kanunların, yürütmenin değil, kostüm, kıyafet ve şıklığın da önderi olmuştur sanki…O halde vakit kaybetmeden harekete geçilmeli, tanıklara, fotoğraflara, hikayelere ve kanıtlara başvurularak bir belgesel-kitap hazırlanmalı, kuşaktan kuşağa aktarılmalıydı... 1989''da Hasan Yelmen ve Emre Kongar röportajlar yaptı...Ve anlatılanlar hemen hemen 20 yıl tozlu raflarda kaldı… Hayat, anlatılanları gölgede bıraktı, işler girdi, meşgaleler eksik olmadı. 2010 başında tüm bu belge ve kayıtlar yeniden ortaya çıkartılarak Nebil Özgentürk ve arkadaşlarına teslim edildi. Redaksiyon çalışmasının ardından, yeni araştırmalar, yeni röportajlar yapıldı, yeni yazı ve portreler eklendi, özel köşeler saptandı. Onlarca röportaj sayfasının ve kaydın tozları silinmiş, kuyumcu titizliği ve sabrıyla her satır her ses bir bir hayata geçmeye hazırlanıyordu. Tanıkların pek çoğu bu hayattan göçüp gitmiş olsa da tanıklıkları hayat bulmuştu. 20 yıl geriye gidilerek hikayenin hikayesi çıkarıldı…Ancak..Yıllar öncesine dönmek öyle kolay olmayacaktı. Öyle ki her biri üçer saat olan ve zaman zaman daldan dala atlanan sohbet kayıtlarını derleyip toparlamak ve tematik hale getirmek kendi içinde ayrı bir “iş”ti. Hele ki “Gazi’nin Tanıkları’nın heyecanları bir de yaşları düşünüldüğünde deşifre etmenin kolay olmadığını belirtmek gerekti…tr_TR
YayınlayanBir Yudum İnsan Yayınevitr_TR
Anahtar KelimelerAtatürk, Mustafa Kemaltr_TR