YazarAkdağ, Emin
Yayın Tarihi2005-04
Künye BilgisiAkdağ, Emin. Unutulan büyük göç: Şahitlerin dilinden 1923 Türk-Yunan nüfus mübadelesi. İstanbul: Zaman, 2005.tr_TR
ÖzetLozan Barış Antlaşması çerçevesinde Türkiye ile Yunanistan arsında imzalanan 30 Ocak 1923 tarihli nüfus mübadelesi sözleşmesinin üzerinden 82 yıl geçti. Yüz binlerce insanın karşılıklı olarak yer değiştirdikleri göç olayında içi acı, hüzün ve ayrılık dolu nice hikayeler yaşandı. Ancak üçüncü kuşak mübadiller kendilerinin kısmen, dede ve ninelerinin ise derinden etkilendikleri tarihi olay hakkında yeterince bilgi sahibi değiller. Unutulmaya yüz tutan mübadeleyi, o yıllara şahitlik edenlere anlattırdık. Röportajların satır aralarında şaşırtıcı bilgiler bulacaksınız. Mübadelenin niçin ve daha çok nerelere yapıldığı sorularına cevap verilen bu çalışmada: Sabetaistler (avdetiler) ile tarihi göç arasındaki ilişki de objektif olarak anlatılıyor. Atatürk ile irtibatlandırılmaya çalışılan adı geçen topluluk kısaca tanıtılıyor. Ayrıca mübadelede kapsam dışı bırakılan Batı Trakya'nın günümüze kadarki serüvenine de yer veriliyor.tr_TR
YayınlayanZaman Kitaptr_TR
Anahtar KelimelerTürk-Yunan Nüfus Mübadelesitr_TR