YazarEbcim, Nedret
Yayın Tarihi2005-04
Künye BilgisiEbcim, Nedret. Üç dinin ve ünlülerin buluştuğu semt Kuzguncuk. İstanbul: İleri, 2005.tr_TR
ISBN975628840X
Özetİstanbul’un ilk yerleşim alanlarından olan Kuzguncuk, üç dinden insanın yüzyıllardır bir arada yaşadığı bir semttir. Yahudiler Kuzguncuk’u, Kudüs’e bağlı toprak olarak görür ve buradaki tarihi sinagogda ibadet, hacı olmakla eşdeğer sayılır. Ermenilerin ve Rumların tarihi kiliseleri de burada bulunmaktadır. Türkiye’nin köklü aileleri de Kuzguncuk’un köşklerinde ve yalılarında oturmuştur. Atatürk harbiyeliyken, yedi yıl boyunca, hafta sonu tatillerini bu köşklerden birinde,Ali Fuat Cebesoy’un evinde geçirmiştir. Ali Fuat Cebesoy’un ailesi pek çok ünlüyü de yetiştiren köklü bir ailedir. Osmanlı döneminde pek çok ünlü sadrazam ve nazır bu aileden çıkmıştır. 141-142. maddelerin mimarlarından Şevket Mocan da, bu maddelerden defalarca yargılanan Nazım Hikmet, Mehmet Ali Aybar ve ünlü TKP’liler Zeki Baştımar ve Dündar Baştımar da aynı ailedendir. Nazım’ın teyzesi Sare Hanım da yıllarca Kuzguncuk’ta yaşamıştır, işin ilginci, Sare Hanım’ın doğumuna Atatürk de Kuzguncuk’ta şahit olmuştur. Yolu Kuzguncuk’ta kesişen diğer ünlüler ise şunlardır: Can Yücel, Oktay Rıfat, Rıfat Ilgaz, Uğur Yücel, Hülya Koçyiğit.tr_TR
Yayınlayanİleri Yayınlarıtr_TR
Anahtar KelimelerKuzguncuk (Üsküdar, İstanbul, Türkiye)tr_TR