YazarBozkurt, Hatice
YazarKaya, Özlem
EditörGen, Elçin
Yayın Tarihi2014
Künye BilgisiBozkurt, Hatice. "Fotoğrafı kaldırmak": eşi zorla kaybedilen kadınların deneyimleri. Özlem Kaya. İstanbul: Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, 2014.tr_TR
ÖzetHakikat Adalet Hafıza Merkezi Hafıza Çalışmaları birimi tarafından hazırlanan rapor, eşi zorla kaybedilen kadınların deneyimlerine odaklanıyor. Zorla kaybedilenlerin eşleriyle yapılan görüşmelerde amaç, kadınların deneyimleri aracılığıyla devlet şiddetinin boyutlarını daha bütünlüklü olarak ortaya koymak ve devlet şiddetini toplumsal cinsiyet odaklı bir bakışla analiz etmek. İlk sene yapılan görüşmelere ek olarak, Cizre, İdil, Silopi, Güçlükonak, Uludere, Şırnak merkez, Diyarbakır ve İstanbul’da 33 kadınla derinlemesine görüşmeler yapıldı. Kadınların kendi ifadelerinin de sıklıkla yer aldığı raporda çatışma ve savaş durumlarının cinsiyet temelli analizi yapılıyor, buradan hareketle zorla kaybetmelerle ilgili her türden hakikat arayışının geride kalan kadınların deneyimini de içermesi gerektiği vurgulanıyor. Zorla kaybetmelerle ilgili geçmişle hesaplaşma pratikleri açısından cinsiyet temelli somut politika önerileriyle bitirilen raporun arkasında BM İnsan Hakları Konseyi Zorla ya da İradedışı Kaybetmeler Çalışma Grubu’nun zorla kaybetmelerden etkilenen kadınlar hakkında yayınladığı genel yorumun Türkçe çevirisini de bulabilirsiniz.tr_TR
YayınlayanHakikat Adalet Hafıza Merkezitr_TR
Anahtar KelimelerKürt Sorunutr_TR