Arraf, Huwaida
Kor, Zahide Tuba
http://hdl.handle.net/20.500.11834/688
Bu görüşme, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, Özgürlük Filosu başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 39 kişi ile görüşülmüştür.tr_TR
Bu görüşme, e-mail yoluyla yapılmıştır.tr_TR
1976 yılında doğan Huwaida Arraf, Amerikan ve İsrail vatandaşı bir Filistinlidir. Michigan Üniversitesi’nde lisansını tamamladıktan sonra American Üniversitesi’nde doktora yapar. 2001 yılında kurulan Uluslararası Dayanışma Hareketi’nin kurucuları arasındadır. Gazze’ye uygulanan ablukayı kırmak için 2008 yılında başlatılan ilk girişimlerde yer aldığını söyleyen Arraf, 2010 yılında Gazze’ye insani yardım taşıyan Özgürlük Filosu’na katılarak Challenger teknesinde yer alır. Özgürlük Filosu’nun, küresel sivil toplumun el ele vererek zalim rejimlere karşı koyma gücünün bir sembolü olduğunu ifade eder. Tamamen sivil bir yapılanma olan bu organizasyona böyle bir saldırı yapılmasını beklemediğini söyleyen Arraf, İsrail donanmasının saldırıdan önce filodaki gemilerle iletişime geçerek uyarıda bulunduğuna değinir. İsrail askerleri tekneye indirme yaptığında yaşananları ve askerlerin kendisini nasıl darp ettiğini anlatır. Aşdod Limanı’na vardıktan sonra da çeşitli eziyetlere maruz kalır. Darp edildiği için hastaneye sevk edilen Arraf, hastane çıkışında Kudüs’e ve sonra da Ramallah’a geçer. Bir süre Filistin’de kalır ve bu süre zarfında Filistinlilerin filoya desteğine şahit olur.tr_TR
İHH İnsani Yardım Vakfıtr_TR
Gazze (Filistin)tr_TR
Mavi Marmara Gemisitr_TR
Özgürlük Filosutr_TR
Filistintr_TR
İsrailtr_TR
Saldırılartr_TR
Yaralar ve Yaralanmalartr_TR
Esarettr_TR
Şiddettr_TR
Hukuktr_TR
Huwaida Arraf ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1975; Amerikalı, İsrailli; Kadın; Akademisyentr_TR
Amerika Birleşik Devletleritr_TR
Kor, Zahide Tuba. Küresel vicdanın dilinden: özgürlük filosu: yolcularla söyleşiler. İstanbul: İHH Kitap, 2011.tr_TR