Larudee, Paul
Kor, Zahide Tuba
http://hdl.handle.net/20.500.11834/677
Bu görüşme, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, Özgürlük Filosu başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 39 kişi ile görüşülmüştür.tr_TR
Bu görüşme, e-mail yoluyla yapılmıştır.tr_TR
1946 yılında İran’da doğan Paul Larudee, 1965 yılından itibaren birçok kez Filistin’e giderek Uluslararası Dayanışma Hareketi, Özgür Filistin Hareketi ve Özgür Gazze Hareketi’nde aktif olarak çalışır. İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı kırmak için daha önce birkaç kere girişimde bulunan Larudee, 2010 yılında Gazze’ye insani yardım taşıyan Özgürlük Filosu’na katılarak Sfendoni teknesinde yer alır. Saldırıya karşı koymak için teknenin kaptan köşkü önünde kol kola girerek bir zincir oluşturduklarından ve İsrail askerlerinin bu direnişe el bombaları ve elektroşok ile karşılık verdiğinden bahseder. Tekne ele geçirildikten sonra askerlerle işbirliği yapmamak için denize atladığını, ancak yakalandığını ve Aşdod Limanı’na varıncaya kadar defalarca darp edildiğini anlatır. Türkiye üzerinden ülkesine dönmek için geldiği Ben Gurion Havalimanı’nda da darp edilen Larudee, ABD’ye döndüğünde aldığı tepkilere değinir.tr_TR
İHH İnsani Yardım Vakfıtr_TR
Gazze (Filistin)tr_TR
Mavi Marmara Gemisitr_TR
Özgürlük Filosutr_TR
Filistintr_TR
İsrailtr_TR
Saldırılartr_TR
Esarettr_TR
Şiddettr_TR
Yaralar ve Yaralanmalartr_TR
Hapis Cezasıtr_TR
Siyonizmtr_TR
Paul Larudee ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1946, İran; Amerikalı; Erkek; Öğretmentr_TR
Amerika Birleşik Devletleritr_TR
Kor, Zahide Tuba. Küresel vicdanın dilinden: özgürlük filosu: yolcularla söyleşiler. İstanbul: İHH Kitap, 2011.tr_TR