Topçuoğlu, Çiğdem
http://hdl.handle.net/20.500.11834/676
Bu görüşme, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, Özgürlük Filosu başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 39 kişi ile görüşülmüştür.tr_TR
1965 yılında Adana’da doğan Çiğdem Topçuoğlu, tekvando dalında milli sporcu ve 2011 Türkiye şampiyonudur. Özgürlük Filosu’na milli tekvandocu olan eşi Çetin Topçuoğlu ile katılır. Eşi, İsrail askerlerinin Mavi Marmara saldırısı sırasında hayatını kaybeder. Saldırı başladığında Topçuoğlu, güvertedeki yaralılara yardım eden eşine söz verdiği için geminin iç tarafında bekler. Kısa bir süre sonra eşini bulmak üzere güverteye çıktığında onun cansız bedeni ile karşılaşır. Bundan sonra diğer yaralılara yardım etmeye başlayan Topçuoğlu, İsrail askerlerinin yaralılara ve esir aldıkları yolculara nasıl davrandığını da aktarır. Aşdod Limanı’na vardıktan sonra sorguya alınan Topçuoğlu, eşi ile ilgili suçlamalara maruz kalır. Türkiye’ye dönmek üzere havalimanına geldiğinde eşinin cenazesi ile ilgili çeşitli yalanlar söylendiğini, tabutun gönderileceğinden emin olana kadar da uçağa binmediğini anlatır.tr_TR
İHH İnsani Yardım Vakfıtr_TR
Gazze (Filistin)tr_TR
Mavi Marmara Gemisitr_TR
Özgürlük Filosutr_TR
Filistintr_TR
İsrailtr_TR
Saldırılartr_TR
Yaralar ve Yaralanmalartr_TR
Esarettr_TR
Ölümtr_TR
Çiğdem Topçuoğlu ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1965, Adana; T.C.; Kadın; Tekvando Eğitmenitr_TR
Türkiye, İstanbultr_TR
Kor, Zahide Tuba. Küresel vicdanın dilinden: özgürlük filosu: yolcularla söyleşiler. İstanbul: İHH Kitap, 2011.tr_TR