YazarÖzsoy, İskender
Yayın Tarihi2007
Künye BilgisiÖzsoy İskender. İki vatan yorgunları: mübadelenin acısını yaşayanlar anlatıyor. İstanbul: Bağlam, 2007.tr_TR
Özet30 Ocak 1923 tarihinde Lozan'da TBMM Hükümeti'yle Yunanistan Hükümeti arasında imzalanan Yunan ve Türk Ahalinin Mübadelesine İlişkin Sözleşme ve Protokole göre her iki ülkeden yüz binlerce insan doğduğu topraklardan koparıldı. İki vatan yorgunları, ata yadigarı topraklarını terk ederek Yunanistan ve Türkiye'ye uğurlanan mübadillerin acı yolculuklarını ve yeni vatanlarındaki yaşamlarını anlatıyor. Yıllarca "Bir kuş olsam da memleketime uçsam" umuduyla yüreklerinde özlem biriktirenlerin; gurbet kuşlarına "Benden selam söyleyin Selanik'e, İzmir'e, Yanya'ya, Bursa'ya, Kılkış'a, Tokat'a, Drama'ya, Samsun'a, Kavala'ya, Yozgat'a Grebene'ye, Konya'ya, Serez'e, Ordu'ya, Girit'e, Sivas'a, Sakız'a, Midilli'ye..." diye seslenenlerin çığlıklarını yansıtıyor.tr_TR
YayınlayanBağlam Yayıncılıktr_TR
Dizi Kaydıİnceleme/Araştırma;129