Naşvan, İsmail Ali
Naşvan, Mustafa İsmail
Kor, Zahide Tuba
http://hdl.handle.net/20.500.11834/669
Bu görüşme, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, Özgürlük Filosu başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 39 kişi ile görüşülmüştür.tr_TR
Bu görüşme, e-mail yoluyla yapılmıştır.tr_TR
1929 yılında Filistin’in Duveyme köyünde doğan Hacı İsmail Ali Naşvan’ın 1948 yılında İsrail tarafından köyüne yapılan baskında 400’den fazla insan öldürülür. 1956 yılında İsrail yönetimince tutuklanarak hapse atılır. İki sene hapiste kaldıktan sonra Ürdün’e sürülür. 1969 yılında Amman’da doğan oğlu, Mustafa İsmail Naşvan ile 2010 yılında Gazze’ye insani yardım taşıyan Özgürlük Filosu’na katılır ve Mavi Marmara Gemisi’nde yer alır. Saldırı anında gerçek mermiler kullanıldığı anlaşılınca güverteyi terk ettiğini söyleyen İsmail Ali Naşvan, bu sırada oğlunun yaralandığını ve şehit olduğunu zanneder. Aşdod Limanı’na vardıktan sonra kendilerine verilen İbranice metni imzalamayı reddettikleri için Berşeva Hapishanesi’ne gönderilirler. Saldırı anında güvertede olan Mustafa Ali Naşvan o sırada yaşadıklarını detaylarıyla anlatır. Yaşı dolayısıyla hapishaneden ilk çıkan kişi olan İsmail Ali Naşvan ve oğlu Mustafa Ali Naşvan Mavi Marmara Gemisi’nin amacına ulaştığına inanmaktadırlar.tr_TR
İHH İnsani Yardım Vakfıtr_TR
Gazze (Filistin)tr_TR
Filistintr_TR
Mavi Marmara Gemisitr_TR
Özgürlük Filosutr_TR
İsrailtr_TR
Siyonizmtr_TR
Saldırılartr_TR
Yaralar ve Yaralanmalartr_TR
Esarettr_TR
Hapis Cezasıtr_TR
İsmail Ali Naşvan ve Mustafa İsmail Naşvan ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1929, El-Halil; Filistinli; Erkektr_TR
1969, Amman; Filistinli; Erkek; Din Görevlisi, İmamtr_TR
Ürdüntr_TR
Kor, Zahide Tuba. Küresel vicdanın dilinden: özgürlük filosu: yolcularla söyleşiler. İstanbul: İHH Kitap, 2011.tr_TR