Zanghar, Baboo Adem
Kor, Zahide Tuba
http://hdl.handle.net/20.500.11834/666
Bu görüşme, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, Özgürlük Filosu başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 39 kişi ile görüşülmüştür.tr_TR
1966 yılında Hindistan’da doğan Baboo Adem Zanghar, 1984'den itibaren İngiltere’de yaşar ve ticaretle uğraşır. Daha önce kara yoluyla iki defa Gazze’ye yardım götüren bir konvoya katılan Zanghar, 2010 yılında Gazze’ye insani yardım taşıyan Özgürlük Filosu’na katılır ve Mavi Marmara Gemisi’nde yer alır. Saldırı sırasında İsrail askerlerinin gemiye çıkmasına engel olduklarını anlatırken yolculardan ilk yaralananları gördüğünü de söyler. Gemideki esaret sürecinden bahsederken askerlerin kendisini darp ettiğini de aktarır. Aşdod Limanı’na vardıktan sonra üzerinde İbranice yazıların olduğu bir kağıdı imzalaması istenir ancak reddeder. Kıyafetleri tamamen çıkarılarak arama yapılır ve fotoğrafları çekilir. Havalimanında da benzer problemler yaşadıklarını anlatan Zanghar, Türkiye üzerinden ülkesine döner.tr_TR
İHH İnsani Yardım Vakfıtr_TR
Gazze (Filistin)tr_TR
Mavi Marmara Gemisitr_TR
Özgürlük Filosutr_TR
İsrailtr_TR
Filistintr_TR
Saldırılartr_TR
Yaralar ve Yaralanmalartr_TR
Esarettr_TR
Baboo Adem Zanghar ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1966, Hindistan; Erkek; Tüccartr_TR
Türkiye, İstanbultr_TR
Kor, Zahide Tuba. Küresel vicdanın dilinden: özgürlük filosu: yolcularla söyleşiler. İstanbul: İHH Kitap, 2011.tr_TR