Neish, Kevin
Kor, Zahide Tuba
http://hdl.handle.net/20.500.11834/662
Bu görüşme, İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, Özgürlük Filosu başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Toplamda 39 kişi ile görüşülmüştür.tr_TR
Bu görüşme, e-mail yoluyla yapılmıştır.tr_TR
1957 yılında doğan Kevin Neish, emekli mesleki eğitmen ve eski Milli Savunma Bakanlığı sivil elemanıdır. Hayatını barış ve adalet için çalışarak geçirir ve birçok eylemde bulunur. 2010 yılında Gazze’ye insani yardım taşıyan Özgürlük Filosu’na katılır ve Mavi Marmara Gemisi’nde yer alır. Filoya katılmadan önce Kanada Büyükelçiliği tarafından uyarılır. Neish, komandolardan birinin çantasında bazı yolcuların fotoğraflarının ve isimlerinin olduğu kartlar bulur. Yolcuların saldırı sırasında direndiğinden ve yarım saat süren bu direnişin ardından birçok ölü ve yaralıyla teslim olduklarından bahseder. İsrail askerlerinin gemiye el koyduktan sonra da silah atışları yaptığını ve yaralılara hiçbir şekilde yardım etmediklerini söylemektedir. Esir alındıktan hemen sonra elleri kelepçelenir, cüzdan, telefon ve parasına el konulur. Aşdod Limanı’na varıldığında Berşeva’daki hapishaneye götürülen Neish, birkaç gün sonra Türkiye üzerinden ülkesine döner.tr_TR
İHH İnsani Yardım Vakfıtr_TR
Gazze (Filistin)tr_TR
Mavi Marmara Gemisitr_TR
Özgürlük Filosutr_TR
Filistintr_TR
İsrailtr_TR
Saldırılartr_TR
Esarettr_TR
Hapis Cezasıtr_TR
Birleşmiş Milletler (BM)tr_TR
Kevin Neish ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1957, Kanada; Kanadalı; Erkek; Emekli Mesleki Eğitmentr_TR
Kanadatr_TR
Kor, Zahide Tuba. Küresel vicdanın dilinden: özgürlük filosu: yolcularla söyleşiler. İstanbul: İHH Kitap, 2011.tr_TR