DanışmanErsoy, Erhan
YazarOh, Jin Heouk
Yayın Tarihi2002
Künye BilgisiOh, Jin Heouk. Kore gazilerinin, Kore ve Kore Savaşı hakkındaki kişisel anıları üzerine antropolojik bir yaklaşım. danışman Erhan Ersoy. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002. 64 s.tr_TR
AçıklamaBu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.tr_TR
ÖzetTürk askerlerinin 1950'den 1953 'e kadar devam eden Kore Savaşı'na katılması iki ülke arasındaki ilişikinin başlangıcı olmuştur. Savaşa katılan askerlerde o dönemde Türkiye'de hakim olan anti-komünizm havasını görebilmek mümkündü. Çalışmanın amacı, hakim olan bu anti-komünizm havası çerçevesinde, Kore gazilerinin ölme ve öldürme konusundaki düşüncelerini, savaş sonrası yaşamış oldukları sendromu ortaya çıkararak, antropolojik bir değerlendirme yapmaktır. Bu çalışmada, Kore gazileri arasında farklı rütbelerden 10 kişi ile çalışılmıştır. Çalışmada röportaj ve görüşme tekniklerinin yarı sıra, tarihsel bir altyapısı olması nedeniyle literatür çalışmalarından da yararlanılmıştır. Çalışmanın sonunda büyük ölçüde, yaşanan anti-komünizm havasının etkili olduğu görülmüştür. Buna göre, savaş sonrası gaziler arasında bir suçluluğun yaşanmadığı, savaş sonrası sendromdan halkın da desteğiyle kısa sürede çıktıkları çalışma sonunda belirlenmiştir.tr_TR
ÖzetThe participation of Turkish soldiers in the Korean War between 1950-1953, was the beginning of bilateral relations between two countries. It was possible to see the reflections of anti-communism on the soldiers at that time. The ideas of Korean veterans about dying and killing, was the frame of this anti-communism reflect that the syndrome occured after the war which was made into an anthropologic value, and that was the aim of this study. 10 veterans of different ranks were studied, interviewing, literatür studies were also used because of the historical background. The reflections of anti-communism were seen mostly effective at the end of this study. According to this, as in conclusion, the sense of guilt was overcome in a short time with the help of the people has been seen.tr_TR
Anahtar KelimelerGazilertr_TR
Anahtar KelimelerKore Savaşıtr_TR
Anahtar KelimelerWar Veteranstr_TR
Anahtar KelimelerKorean Wartr_TR
BaşlıkKore gazilerinin, Kore ve Kore Savaşı hakkındaki kişisel anıları üzerine antropolojik bir yaklaşımtr_TR
Diğer BaşlıkA Study on personal memories of Korean War veterans about Korea and the Korean War in antropological perspectivetr_TR
Üniversite/Enstitü/BölümHacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsütr_TR