DanışmanYüceer, Saime
YazarYumurtacı, Vildan
Yayın Tarihi2005
Künye BilgisiYumurtacı, Vildan. Cumhuriyet Dönemi'nde Balkanlardan Trilye'ye olan göçlerin sosyal, kültürel ve ekonomik boyutları ile incelenmesi. danışman Saime Yüceer. Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005. 185 s.tr_TR
AçıklamaBu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır.tr_TR
ÖzetCumhuriyet döneminde Balkanlardan Trilye'ye olan göçlerin sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarıyla incelenmesi konulu yüksek lisans çalışması, yerel tarih alanında hazırlanmış bir tezdir. Aynı zamanda bu tezde göç olgusuna, mikro ve makro tarih anlayışları çerçevesinde yaklaşılmıştır. Tez üç ana bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde; göç sorununa genel bir anlayışla bakılmış ve 1923 'ten itibaren günümüze kadar Trilye'ye olan göçler incelenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda, ilk olarak 1923 öncesinde Osmanlı Devleti ve Balkanların genel durumu incelenmiş, Türk Kurtuluş Savaşı ve Türk-Yunan ilişkileri ile Bulgaristan'dan Türkiye'ye olan göçlerin günümüze kadarki tarihsel süreci araştırılmıştır. Trilye'ye olan göçler; Yunanistan ve Bulgaristan başta olmak üzere iki Balkan ülkesinden topraklarımıza doğru olmuştur. 1923 yılında yaşanan nüfus mübadelesi ile Yunanistan'dan Trilye'ye göçler olmuş ve bu şekilde mübadeleye giden yolda ilk adımlar atıldığı gibi mübadele göçmenlerini Türkiye'ye taşımak için de ilk girişimlerde bulunulmuştur. 1951 yılında da Bulgaristan'dan Trilye topraklarına doğru göç hareketleri gerçekleşmiştir. İkinci bölümde; geçmişten günümüze Trilye'nin tarihi ile sosyal, siyasal ve ekonomik durumu incelenmiş, mübadele göçmenleri ile Bulgaristan'dan gelen göçmenlerin Trilye'ye getirilişleri, yerleştirilmeleri ve yaşadıkları sorunlar irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, göçmenlerin üretici duruma nasıl geldikleri ile göç hareketinin göçmenler üzerindeki etkileri araştırılarak, ortaya konmuştur. Bu çalışma sırasında; konu hakkında yazılmış kitap ve makalelerden yararlanıldığı gibi çalışmanın asıl veri tabanını sözlü tarih çalışması oluşturmuştur. On üç kişi ile gerçekleştirilen bu çalışmada, Yunanistan ve Bulgaristan'dan gelen göçmenlerle görüşülmüştür. Göç olayım birebir yaşayan bu insanlarla konuşmak, onların duygu ve düşüncelerini kendilerinden dinlemek ve bu insanların yaşadıklarını tekrar yaşarmışçasına anlatmaları, bu çalışmayı daha anlamlı hale getirmiştir.tr_TR
ÖzetThis study for degree of master about a social, cultural and economical investigation of the immigrations from the Balkans to Trilye during the period of the Turkish Republic is a thesis prepared in the field of local history. At the same time in this thesis, the subject of immigration has been approached from the view point of micro and macro history. The thesis consists of three main parts. In the first part; the problem of immigration is generally considered and the immigrations to Trilye from 1923 up to the present there are investigated. Therefore, first of all, the general condition of the Ottoman State and the Balkans before 1923 is examined; the War of Endependence and the Turkish-Greek relations beside the historical process of the immigrations from Bulgaria to Turkey up to the present time are investigated. The immigrations to Trilye took part expecially from Greece and Bulgaria. During the exchange of population in 1923 some people immigrated to Trilye from Greece. Thus, the first steps for the exchange were taken and the first attempts to carry the exchange immigrants to Turkey were made. Movements of immigration happened from Bulgaria to Trilye in 1951. In the second part; the history of Trilye and its social, political and economical situation from the past to the present time are examined and the problems of the exchange immigrants and the immigrants from Bulgaria while coming, settling and living in Trilye are discussed. In the third part, how the immigrants became producers and the effects of the immigration movement on them are investigated and put forward. During this study, the books and articles about the subject were taken advantage of; however, the main data are based on oral history study. During this study, made by thirteen people, the immigrants from Greece and Bulgaria were talked to. Talking to those people, who lived the event personally, learning their thoughts and emotions from them, and their telling everything as if they were living the same things again have made this study more meaningful.tr_TR
Anahtar KelimelerTürk-Yunan İlişkileritr_TR
Anahtar KelimelerKurtuluş Savaşıtr_TR
Anahtar KelimelerGöçlertr_TR
Anahtar KelimelerBursa (Türkiye)tr_TR
Anahtar KelimelerYunanistantr_TR
Anahtar KelimelerBulgaristantr_TR
Anahtar KelimelerTurkish-Greek Relationstr_TR
Anahtar KelimelerWar of Endependencetr_TR
Anahtar KelimelerMigrationstr_TR
Anahtar KelimelerGreecetr_TR
Anahtar KelimelerBulgariantr_TR
BaşlıkCumhuriyet Dönemi'nde Balkanlardan Trilye'ye olan göçlerin sosyal, kültürel ve ekonomik boyutları ile incelenmesitr_TR
Diğer BaşlıkA social, cultural and ekonomical investigation of the immigrations from the Balkans to Trilye during the Turkish Republic Periodtr_TR
Üniversite/Enstitü/BölümUludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsütr_TR