YazarTezcan, Murat
Künye BilgisiTezcan, Murat. Fethinden mübadeleye: Sakız Türkleri. İstanbul: Akis Kitap, 2011.tr_TR
ÖzetSakız Adası ve mübadele kelimeleri, bazılarımız için bir şey ifade etmeyebilir. Ancak, elinizde tuttuğunuz bu kitap; atalarının mezarlarını, yüzyıllardır yaşadıkları evlerini, sokaklarını, dükkanlarını, sakız ağaçlarını ve Sakız'ın rıhtımından Çeşme'ye bakışlarını yaklaşık 100 yıl önce acıyla geride bırakan Sakızlı Türk ailelerinin hikayesidir. Günümüzde, Türkiye'nin dört bir yanına dağılan Sakızlı Türklerinin hikayeleri; aile arşivleri, nüfus kayıtları, mezarlık kayıtları, mezar taşları, bilimsel yayınlar, arşiv taramaları ve Sakız adasına yapılan çokça ziyaretler sonucunda, bir bilim adamı titizliğinde hazırlanmıştır. Günümüzde hiçbir Türk'ün yaşamadığı Sakız'ın Osmanlı tarihindeki yeri ve önemi ile kaybolan Türklüğü, Tıp Doktoru Murat Tezcan tarafından bu çalışmayla ölümsüzleşmiştir. Kitabı bitirdiğinizde, Sakız ismi hafızanızda sadece adaya adını veren ağacın adından ziyade, atalara duyulan bir saygı olarak yer bulacaktır.tr_TR
YayınlayanAkis Kitaptr_TR
Anahtar KelimelerSakız Adasıtr_TR