Şentürk, Şerife
Yılmaz, Emine
Baycar, Kazım
Bu görüşme Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından yapılmıştır.
1. Kısım: 1936 yılında doğan Şerife Şentürk, köy hayatında yapılan işleri ve çektiği sıkıntıları anlatmaktadır. (03:11) Şentürk, 5 yaşındayken gitmeye başladığı Kuran-ı Kerim mektebini babası vefat ettiğinde bıraktığını ve abisiyle beraber çobanlık yaptığını anlatmaktadır. (09:08) Yeniden köy hayatında yaptıkları işlerden bahseden Şentürk, annesinin pişirdiği yemeklerden de örnekler vermektedir. (18:56) Yetiştirdikleri üzümlerden pekmez hazırlayıp sattıklarını anlatan Şentürk, babasının vefatından sonra birçok tarla ve bağın satıldığından bahsetmektedir. (21:50) İkisi de ikinci evliliklerini yapan anne ve babasının evlenmeden önce yaptıkları anlaşmayı aktaran Şentürk, ailesi ve aile içi ilişkileri hakkında detaylı bilgiler de vermektedir. (40:57) Demokrat Parti döneminde Türkiye’ye gelen göçmenlerin Anadolu’nun farklı illerine yerleştirildiğini aktaran Şentürk, Bulgaristan’da ve göçten sonra Türkiye’de yaşadıklarını da aktarır. (47:26)tr_TR
2. Kısım: Küçük yaşta yaptığı işlerden bahisle çocukluğunu da anlatan Şentürk, hem okula gittiğini hem de günlük işlere yardımcı olduğunu söylemektedir. (08:06) Şentürk, düğün adetlerini, eşi ile evlilik sürecini ve evliliğini detaylarıyla aktarmaktadır. (34:42)tr_TR
3. Kısım: Evlendikten sonra 10 sene boyunca aile büyükleriyle aynı evi paylaşan ve hangi şartlarda beraber yaşadıklarını anlatan Şentürk, Türkiye’ye göç eden muhacirler hakkında bilgiler verir. (09:54) Bir dönem Sofya’da ve sonra Hasköy’de yaşayan Şentürk, ömrü boyunca tarlada ve bağda çalıştığını ve Türkiye’ye göç etmeden hemen önce bir çocuğunu kaybettiğini söyler. (48:36) Ailesi ve akrabaları Türkiye’de olduğu için Türkiye’ye gelmek istediğini, göç sırasında can ve mal güvenliklerini korumak için aldıkları önlemleri, Türkiye sınırına girdikleri zaman 4 çocukla, 3 gün boyunca kaldıkları Edirne’de ve sonrasında neler yaşadıklarını anlatmaktadır. (01:07:43)tr_TR
4. Kısım: Köy yerinde yapılan günlük işlere yeniden değinen Şentürk, göçmenlerin Türkiye’de karşılaştığı sorunlardan bahseder. (07:12) 1980 İhtilali’nin olduğu gün yaşadıklarını ve o dönemde başlayan çatışmaları anlatır. (15:44)tr_TR
Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV)
Köy Hayatıtr_TR