Şentürk, Bekir
http://hdl.handle.net/20.500.11834/600
1 Eylül 1936 tarihinde Bulgaristan'ın Çubrika köyünde doğan Bekir Şentürk 1978 yılında Türkiye’ye gelir. (00:59) Bulgaristan'daki toplumsal karışıklığın 1983 yılından sonra başladığını ifade eden Şentürk, Türkiye’ye döndükten sonra akrabalarını ziyaret etmek üzere yeniden köyüne gittiğini anlatmaktadır. (03:32) 6 kardeşi olan Şentürk, köyde yaşadığı dönemlerde hem tarlada hem de fırında çalışır. (05:11) İlkokula başladıktan sonra birkaç sene Türkçe eğitim gördüğünü ve altıncı seneden itibaren bazı derslerin Türkçe bazılarının da Bulgarca olduğundan ve hatta bir dönem otobüslerde ve okullarda Türkçe konuşmanın yasaklandığından bahsetmektedir. (08:16) Dedeleri 1936’da Türkiye’ye göç eden Şentürk, ailesinin, son vizeyi alamadığı için daha geç göç ettiğini anlatır. 1968’de yeniden vize almayı deneyen Şentürk, Türkiye’ye 1978 yılında gelebilir. (10:15) 19 yaşında evlendikten 3 sene sonra askere gider. Bu dönemde ve askerlik dönüşü bir süre daha ailesiyle yaşadığından ve 1964 yılında kendisine bir ev yaptığından bahseder. 5 çocuğu olan Şentürk’ün çocuklarından bir tanesi henüz Bulgaristan’da iken vefat eder. (20:52) Okumanın ve eğitimin yanında saygı ve dürüstlüğün öneminden de bahseden Şentürk, emekli olduktan sonra birkaç sene daha çalıştığını anlatır. (23:40) Bulgaristan’da yaşadığı zaman zarfında herhangi bir olumsuz olay ile karşılaşmadığını ifade ederek, göç edecekleri için, belediye başkanının dahi ağladığını söylemektedir. (26:27) Askerliğini yaptığı sırada 14 kişiden oluşan bir orkestra grubuna katıldığını aktarır. (30:56) Şentürk, Türkiye’ye dönüş sürecini ve Türkiye’de nereye yerleştiklerini de detaylarıyla anlatmaktadır. (35:57)tr_TR
Bulgaristantr_TR
Komünizmtr_TR