DanışmanÇakan, Işıl
YazarKırca, Levent
Yayın Tarihi2008
Künye BilgisiKırca, Levent. Atatürk Döneminde Deniz Lisesi tarihi. danışman Işıl Çakan. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, 2008. 110 s.tr_TR
ÖzetOsmanlının gerileme döneminde geri kalmışlığının farkına varılarak batılılaşma hareketlerine girişme çabalarında askeri yenileşme hareketlerinden biri olarak ordu ve donanmanın gerek donanım gerekse personel olarak gelişmiş ve eğitimli subaylara ihtiyaç olduğu tespit edilmiş ve bu subayları yetiştirecek eğitim kurumlarının kurulmasına başlanmıştır. Bu çalışmada kuruluşu ile Osmanlı yenileşme hareketlerine öncülük ederek günümüzde de varlığını halen sürdüren ilk batılı eğitim kurumu Deniz Lisesi'nin kuruluşu ve Cumhuriyet dönemine kadar olan gelişimi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Atatürk dönemindeki değişikliklerin, inkılap hareketlerinin ve özellikle Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun kurum üzerindeki uygulamaları sonucunda, okuldaki eğitim ve teşkilat yapısı basılı kaynaklar ve anı kitapları, döneme ait belgeler ve belirtilen dönemde okulda öğrenci olarak bulunan kişilerle yapılan sözlü tarih çalışmaları ile desteklenerek yapılan araştırmalarda eğitim sistemindeki değişiklik ortaya konulmuş, inkılap hareketleri neticesinde kıyafet ile şapka değişimleri tespit edilmiş, okula alınacak öğrencilerde aranacak özellikler ve özelliklerdeki değişim aktarılmaya çalışılmıştır. Farklı kaynaklardan alınan bilgiler karşılaştırılarak en doğru bilgiye ulaşılmaya çalışılmıştır. İncelenen 1928-1939 döneminde ise okulda bulunan öğrenciler ve devlet yönetiminin üst kademelerine kadar yükselmiş Deniz Lisesi mezunları hakkında bilgiler sunulmuştur.tr_TR
ÖzetAs one of the military renovation movements during the Ottoman Empire's westernization efforts as a result of her worsening condition during the decline, it was realized that both the army and the navy needed advanced equipment and well educated officers and establishment of these schools were initiated to educate these officers In this study, information is presented about the Naval school, which maintains its existence until present day and happens to be the first western style school to pioneer the Otoman renovation movement, its establishment and progress until the modern Turkish Republic era. As a result of the changes in the Atatürk era, the modernization movements and especially the "The Law for Union of Education", the educational structure of the school, the changes in the uniforms and hats, the requisites for applicants have been established during that time and the details of these changes have been supported with printed sources, memoirs, historical and verbal accounts with midshipmen of the time. Information from different sources has been compared and cross-checked to reach the most accurate data. Information about midshipmen who were registered during the 1928-1939 era and Naval High School graduates who have risen to the highest levels of government have been published.tr_TR
Anahtar KelimelerAskeri Okullartr_TR
Anahtar KelimelerAskeri Öğrencilertr_TR