DanışmanOğuzoğlu, Yusuf
YazarKraubayeva, Gülnaz
Yayın Tarihi2009
Künye BilgisiKraubayeva, Gülnaz. Kaşgarlı Mahmud'un Divanü Lugat'it-Türk'ünde yer alan sosyal ve iktisadi hayat ile ilgili söz varlığının günümüz Kazak toplumu içinde değerlendirilmesi. danışman Yusuf Oğuzoğlu. Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009. 299 s.tr_TR
ÖzetKaşgarlı Mahmud'un 11. yüzyılda yazmış olduğu Divanü Lugat'it-Türk adlı eseri Türk kültür ve medeniyetini yansıtması bakımından Türklüğün temel eserlerinden biridir. Bu çalışmada Divanü Lugat'it-Türk'de yer alan sosyal ve iktisadi hayatla ilgili terimlerinin Kazak Türkçesindeki görünümleri değerlendirilmiştir. Terimlerin günümüz Kazak toplumunda yaşayıp yaşamadığını belirlemek için sözlü tarih araştırması gerçekleştirilmiştir. Farklı köylerde yaşayan ihtiyarlar, meslek taşıyan insanlarla konuşulmuştur. Bin yıllık süre geçmesine, bu süreçte farklı siyasal egemenlikler yaşamasına, kırılma noktalarının olmasına rağmen Kazak toplumunda kültürel devamlılığın olması Türk milletinin ne kadar sağlam kaynaşmış yapıya sahip olduğunu gösterir.tr_TR
ÖzetDivanu Lugat'it-Turk which was written by Mahmud of Kasghar in the llth century is one of the principle works of Turkish world for it reflects the Turkish civilization and culture. In this study, reflection and appearance of some terms concerning social and economic life present in Divanu Lugat'it-Turk in contemporary Kazakh Turkish are evaluated. In order to determine whether the vvords are stili alive in contemporary Kazakh society an oral history study has been conducted. Various old man in different villages has been intervievved.tr_TR
Anahtar KelimelerSosyal Hayattr_TR
Anahtar KelimelerTürk Kültürütr_TR
Anahtar KelimelerSocial Lifetr_TR
Anahtar KelimelerTurkish Culturetr_TR
BaşlıkKaşgarlı Mahmud'un Divanü Lugat'it-Türk'ünde yer alan sosyal ve iktisadi hayat ile ilgili söz varlığının günümüz Kazak toplumu içinde değerlendirilmesitr_TR
Diğer BaşlıkSocial and economical vocabulary in Mahmud al-Kashgar's comprehensive study the Divanu Lugat'it-Turk and evaluation this vocabulary usage in nowadays Kazakh societytr_TR
Üniversite/Enstitü/BölümUludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsütr_TR