YazarGündoğan, Nezahat
YazarGündoğan, Kazım
Yayın Tarihi2012
Künye BilgisiGündoğan, Nezahat. Dersim'in kayıp kızları:"tertele çeneku": (kızların kıyımı). Kazım Gündoğan. İstanbul: İletişim, 2012.tr_TR
Özet“Kız kardeşim 2-3 yaşlarındaydı. Adı Xece (Hacer). Bizi Ovacık’ta toplamış kafileler halinde Hozat üzerinden Elazığ’a götürüyorlardı. Yüzlerce belki binlerce insan. Ben 13 yaşlarındaydım. Her şeyi bugün gibi hatırlıyorum. 1937/1938 “Tunceli Harekatı”ndan sonra çok sayıda kız çocuk ailelerinden alındı-kimisi zaten anne babasız kalmıştı. Yatılı okullara verildiler, bazıları da subaylara veya bürokratlara evlatlık olarak teslim edildi. Aslında 1926’dan 1950’ye kadar değişen yoğunluklarla süren bu uygulama, Dersim kırımının vahim cephelerinden biridir. Kitapta, Dersim’in bu kayıp kızlarının izini sürülüyor. Bu kitapta, yüzü aşkın ‘vaka’ yer alıyor: Ailesinden, kökünden koparılmış insanların çile dolu hikayelerinden parçalar… Annelerin çocuklarından, hatta bazen kendilerinden sakladıkları sırların hikayeleri...tr_TR
Dizi KaydıBugünün Kitapları;142
Anahtar KelimelerDersim (Tunceli, Türkiye)tr_TR