YazarNeyzi, Leyla
Yayın Tarihi2009
Künye BilgisiNeyzi, Leyla. Ben Kimin?: Türkiye'de sözlü tarih, kimlik ve öznellik. İstanbul: İletişim, 2009.tr_TR
ÖzetBen Kimim?” Herkesin kendine bir ara ya da ara ara mutlaka sorduğu soru değil mi bu? Belki de insanın “asıl” sorusu… Leyla Neyzi’yle yaşam öykülerini paylaşan insanlar da bu soruyu soruyorlar, bu “asıl” sorunun ve cevaplarının izini sürüyorlar. Sabetaycı kimliğinin kamusal alanda ve aile içinde gizlenmesine itiraz eden Fatma Arığ… Kurtuluş Savaşı sırasında cephede tuttuğu günlükte Türkiyeli bir Yahudi olarak Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında kalışını, ironi ve mizahla yenmeye çalışan Yaşar Paker… İzmir yangınını anlatırken kimi zaman kozmopolit geçmişi kimi zaman da Türk milliyetçiliğini olumlayan Gülfem İren… Dedelerinin belleği yoluyla Dersimli kimliklerini yeniden keşfeden Metin ve Kemal Kahraman… Dersim ’38’i yaşam öyküsünün başlangıç noktası olarak alan 1970 doğumlu Gülümser Kalik… Hem kendi toprağında hem de göç ettiği yerde azınlık olan Antakyalı Arap Hıristiyan Can Kılçıksız… Diasporada solcu bir öğretmen çocuğu olarak yetişen ve hem Türkiyeliliğe hem de Hollandalılığa mesafeli duran Özgür Canel… Bu yaşam ve kimlik öykülerinin odağında, “ulusal kimlik” duruyor. Türk ulusal kimliğinin nasıl aynı anda kapsayıcı ve dışlayıcı olduğunu görüyorsunuz.tr_TR
Dizi KaydıAraştırma-İnceleme Dizisi;170
Anahtar KelimelerAidiyettr_TR