Ocak, Merve
http://hdl.handle.net/20.500.11834/564
Bu görüşme, bir öğretmen tarafından Bilim ve Sanat Vakfı’na (BİSAV) bağışlanmıştır. Bir ders kapsamında gerçekleştirilen bu görüşmelerin toplam sayısı 41'dir.tr_TR
1935 yılında Malatya’da doğan görüşmeci, 26 yaşındayken PTT memuru olarak göreve başlar. İlk ve orta öğrenimini Arapgir’de tamamladıktan sonra liseyi, 1998’de dışardan bitirir. Telefonun çok yaygın olmadığı 1960’lı yıllarda iletişimin telgraf ve mektupla yapıldığından ve mektupların kuşlarla ya da büyükbaş hayvanlar aracılığıyla taşındığından bahseder. Telefon acenteleri kurulduktan sonra telefonla iletişim yaygınlık kazanmaya başlar. Arapgir’de tarımla uğraşan halkın özellikle üzüm yetiştirdiğini söyleyen görüşmeci, düğün adetlerini ve yöreye özel yemekleri de anlatır. İstanbul’a gitmek için kamyonlarla Arapgir’den Samsun’a, Samsun’dan da vapurla İstanbul'a gittiklerini aktarır. Büyük kısmı mektepli olan ve okuma-yazmaya önem veren Arapgir halkına genelde “Mülkiyeli” dendiğini ve Arapgir’de esnafın çoğunluğunu teşkil eden bir Ermeni cemaatinin yaşadığını söyler.tr_TR
Öğretmen Bağışı
Arapgir (Malatya, Türkiye)tr_TR