DanışmanKeskin, Mustafa
YazarApaydın, Murat
Yayın Tarihi2010
Künye BilgisiApaydın, Murat. Tarım toplumunun hayat araç-gereçleri (Kayseri Kuşçu Beldesi örneği). danışman Mustafa Keskin. Kayseri: Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010. 198 s.tr_TR
ÖzetEski dönem tarım toplumlarının hayatlarını sürdürebilmeleri için kullanmış oldukları araç-gereçlerin incelenip, hangi amaçla ne tür araçları ürettiklerini araştırmak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Amaca uygun olarak Kayseri ili Kocasinan ilçesi Kuşçu Beldesi'nde kurulmuş olan Kuşçu Etnografya Müzesi seçilmiştir. Kuşçu Müzesi; çamur ile samanın karıştırılmasıyla elde edilen kerpiç sıvadan, eskiye uygun olarak yapılmıştır. İçerisinde sergilenen ürünler eski dönem hayat koşullarını olduğu gibi yansıtmaktadır. Müzenin hemen yanına yapılmış olan açık hava bölümünde ise tarım ve hayvancılık ile uğraşan insanların kullanmış oldukları eşyalar sergilenmiştir. Bu çalışma için bütün eserler tek tek fotoğraflanarak beldenin ileri gelen yaşlıları ile görüşülmüştür. Her türlü gereken bilgi müze kurucusu Ahmet Korkmaz'dan sağlanabilmiştir. Bu nedenle çalışma genel itibariyle sözlü tarih çalışması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu çalışmanın sonunda müze içi ve dışındaki araç-gereçler fotoğraflı olarak tanıtılarak gelecek nesillerin geçmişten haberdar olabilmeleri hedeflenmiştir.tr_TR
ÖzetThis work has been done to investigate what kind of equipments and the tools that had been used by the agricultural community who had lived early ancient times to survive their lives and to investigate for which reasons they have produced those equipments. For this purpose, The Kuşçu County Museum of Ethnography which was established in Kocasinan town in Kayseri city was selected. Kuşçu Museum has been built using mud plaster obtained by mixing the straw with mud as it was originally. Exhibited products in museum reflect their living conditions during ancient times. In open area next to the museum the goods -for the agriculture and animal husbandry which had been used by the people- are exhibited. For this study all the works individually with photos be elderly were interviewed notables of the town. All kinds of information needed were provided from the museum founder, Ahmet Korkmaz. Therefore, this work was carried out in the form of oral history study. At the end of these studies, having knowledge about past have been targeted to notify the next generations by means of introducing equipments and tools within and outside the museum with photographs.tr_TR
Anahtar KelimelerKuşçu (Kayseri)tr_TR
Anahtar KelimelerMüzetr_TR