http://hdl.handle.net/20.500.11834/558
Bu görüşme, bir öğretmen tarafından Bilim ve Sanat Vakfı’na (BİSAV) bağışlanmıştır. Bir ders kapsamında gerçekleştirilen bu görüşmelerin toplam sayısı 41'dir.tr_TR
1957 yılında Kars’ta doğan görüşmeci, 8 yaşındayken ailesiyle İstanbul’a göç eder. Kafkas Türklerinden olan ve 93 Harbinde Ermenilerin saldırılarına maruz kalan dedelerinin, Rusya‘dan Kars’a göç ettiğini anlatır. 93 Harbi’ne katılan dedesinin anlattığı hikayeleri de aktaran görüşmeci, babasının o dönemde henüz 12 yaşında olduğunu söyler. Kars’ta yaşadıkları dönemde hayvancılıkla uğraştıklarından ve halkın büyük çoğunluğunun büyükbaş hayvancılıkla geçindiğinden bahseder. Aşıklık geleneğini ve bu geleneğe bağlılığın önemini vurgularken cenaze törenlerine ve ağıt yakma geleneğine de değinir. Aşıklık geleneğinin Kars’ta düzenlenen Kaz Geceleri'nde devam ettirildiğini söyler.tr_TR
Öğretmen Bağışı
Ağıtlartr_TR