YazarÖnder, Mehmet Seyman
Yayın Tarihi2015
Künye BilgisiÖnder, Mehmet Seyman. Devlet ve PKK ikileminde korucular. İstanbul: İletişim, 2015.tr_TR
Özet"Kürt halkı arasında vatan haini olarak değerlendiriliyorduk." "Koruculuk yaptığımız dönemlerde, toplum bize vatan haini gözüyle bakıyor, bize yaratıkmışız gibi davranılıyordu… aşağılanıyorduk." "Biz devletin güvenliğini sağlamak için korucu yapıldık, ancak diğer bölgelerdeki bazı korucuların ihaneti sonrası devlet unsurları, askerlerdense korucu kayıplarını tercih ediyor. Bu da bize kullanıldığımız hissi veriyordu." Korucular, "Kürt Meselesi"nin belki "mesele" adını en fazla hak eden konusu; belki en problemli, en zorlu cephesi… Hamidiye Alayları'ndan günümüze uzanan evveliyatıyla ve olası bir çözüm sürecinde çıkaracağı sorunlarla… Mehmet Seyman Önder, korucuların gerçekliğine güçlü bir ışık tutuyor. Hangi aşiret, hangi yollarla korucu oluyor? Korucuların sosyal portresi nasıldır? Sürdürülebilir bir sistem olarak koruculuk nasıl işliyor? Koruculuğun ekonomisi nedir? Korucular Kürt kimliğiyle nasıl bir ilişki kuruyorlar? Devlete ve PKK'ya bakışları nasıldır? Korucular ne gibi sorunlara yol açtılar, suçlara karıştılar? Düşük yoğunluklu savaş sürecinde, ne gibi değişimlere uğradı?tr_TR
Dizi KaydıAraştırma-İnceleme Dizisi;359
Anahtar KelimelerKürt Aşiretleritr_TR