Aslanapa, Oktay
Akar, Şevket Kamil
Bu görüşme Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından yapılmıştır.
17 Aralık 1914'te Kütahya’da doğan Oktay Aslanapa, ilk ve ortaokulu Kütahya’da okuduktan sonra 1934’te Bursa Lisesi’nden mezun olur. Yüksek Öğretmen Okulu imtihanlarına giren Aslanapa, daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne kaydolur. Üniversiteden Tarih, Coğrafya ve Felsefe lisanslarıyla mezun olur. Fakülteyi bitirdiği 1938 yılında açılan Avrupa imtihanını kazanarak Türk-İslam Sanatı okumak üzere Berlin’e gider. Savaşın başlamasıyla birlikte Türkiye’ye dönen Aslanapa, askerliğini Midyat’ta yapar. 1942 yılında bakanlıktan gelen bir yazı ile Viyana’ya gider. 1943 yılının Ekim ayında doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye’ye davet edilen hocası Ernst Diez ile İstanbul’a gelir. Türkiye’de ilk defa tarih bölümünden ayrı olarak sistemli sanat tarihi dersleri vermeye başlar. 1948’de doçent ve 1960’da profesör olan Aslanapa, Türk-İslam Sanatı kürsüsünü kurar. 1984’te emekli olduktan sonra İnkılap Tarihi Enstitüsü’ne girer. 1983-1984 tarihlerinde Avrupa araştırması müsaadesi alır ve Napoli’den İngiltere’ye kadar çeşitli ülkelerin müzelerindeki Türk Sanatı eserlerinin fotoğraflarını toplar. “Avrupa Müzelerinde Türk Sanatı Eserleri” isimli bir sergi açar.tr_TR
Şapka İnkılabı
Zeynep Hanım Konağı