YazarBakoğlu, Refika
Yayın Tarihi2014-04
Künye BilgisiBakoğlu, Refika. (2014). Geçmişten günümüze Kapalı Çarşı kuyumcularının iş gelenekleri ve büyüme mekanizmaları: Sözlü tarih çalışması. I. Aile İşletmeleri Kongresi. editör Tamer Koçel. İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, s. 286-294.tr_TR
ISBN975 6957-43-3
ÖzetKuyumculuk ve altın sanayii çok eski ve köklü bir geçmişe sahip olmasına rağmen globalleşme literatüründe çok fazla incelenmeyen bir sektör olarak dikkati çekmektedir. Bu anlamda kapalı çarşı gibi köklü, kuyumculuğun merkezi olmuş ve yeni alışveriş merkezlerinin temeli olan bir mekanın kuyumcularının ve işlerinin incelenmesi birçok yeni bilgi ve tespitin yapılmasını olanaklı hale getirebilir. Özellikle Kapalı çarşı kuyumcularının iş gelenek ve büyüme mekanizmalarının ortaya çıkarılması bu anlamada ilgi çekici olabilir. Ancak böyle bir çalışma niteliksel ve keşifsel bir araştırmayı ve özellikle, bu konuda literatürde hiçbir yazılı kaynak bulunmanın olanaklı olmaması nedeniyle, sözlü tarih çalışmasını gerekli kılmaktadır. Yapılan sözlü tarih çalışmasında geçmişten günümüze kapalı çarşı kuyumcularının iş geleneğinde farklılıklar olup olmadığı, büyüme ve büyümeme mekanizmalarının neler olduğu tespit edilmeye çalışılmış, ayrıca Türk kökenli olan ve olmayan kuyumcular arasında bu bağlamlarda farklılıkların bulunup bulunmadığı tespit edilmeye çalışıldığı gibi, genç ve yaşlı kuşak arasındaki farklılıklar da gözlemlenmeye çalışılmıştır.tr_TR
Yayınlayanİstanbul Kültür Üniversitesi Yayınlarıtr_TR
Anahtar KelimelerKapalı Çarşı Kuyumcularıtr_TR
Anahtar Kelimelerİş Gelenekleritr_TR
Anahtar KelimelerBüyüme Mekanizmalarıtr_TR
Anahtar KelimelerSözlü Tarih Çalışmasıtr_TR
BaşlıkGeçmişten günümüze Kapalı Çarşı kuyumcularının iş gelenekleri ve büyüme mekanizmaları:sözlü tarih çalışmasıtr_TR
Dergi AdıI. Aile İşletmeleri Kongresitr_TR