YazarÖtken, Nihal Cömert
YazarKızmaz, İlke
Yayın Tarihi2014-10
Künye BilgisiÖtken, Nihal Cömert, Kızmaz, İlke. (2014). Sözlü tarh denemesi: 1960-1980 yılları arasında İstanbul’da halk dansları. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7, 34 s. 929-947.tr_TR
ISSN1307 -9581
ÖzetBu makale İTÜ SBE TM Programı Yüksek Lisans Tezi için yapılan araştırmaların sonuçları üzerine kaleme alınmıştır. Makalede, halk danslarının İstanbul’daki yakın tarihini, resmi tarih anlatısının ötesindeki detaylarıyla keşfetmek amaçlanarak 1960-80 yılları arasında çalıma yürütmüş halk dansları emekçileri ile yapılan görüşmelerin neticesinde oluşturulan sözlü tarih çalışmasına yer verilmektedir. 1960-80 yılları arasına tanıklık eden halk dansları emekçileri ile görüşülüp, o yıllarda yürüttükleri çalımalar, dönemin siyasi atmosferinin halk danslarına etkileri, 1980 darbesinin halk danslarına etkileri, 80 öncesi ve sonrası halk dansları başlıkları hakkında yorumları alınmış, bu yorumlar birbirine uyumluluk gösteren veriler belirlenerek sunulmuş ve toplumcu gerçekçi bir bakı açısıyla yeniden yorumlanmıştır. Makalemiz “Giriş”, “Sözlü Tarihte Yaklaşımlar ve Halk Danslarında Sözlü Tarih”, “1960-80 Yılları Arasında İstanbul’un Sosyo-Politik ve Sosyo-Kültürel Durumu”, “1960 Öncesi İstanbul’da Halk Dansları Çalışmalarının Kurumsal Gelişimi”, "1960-80 Yılları Arasında İstanbul’da Halk Dansları Çalışmaları” ve “Halk Danslarında 80 Öncesi ve 80 Sonrası” olarak 6 bölüm halinde ele alınmıştır.tr_TR
ÖzetThis article is based on the results of research for Master Thesis of ITU Social Sciences Institute Turkish Music Programme. In this article, we aim to explore the details behind the official history and the late history of folk dances in Istanbul with an oral history study by interviews with the folk dance labourers who lived in 1960-1980. The aim of the interviews with the witnesses of the era is to collect information about: an overview of the term; effects of the politics on folk dances; effect of the military coup of 1980 on folk dances; and the differences between the post and pre periods of 1980. After determining the consistent comments, they are re-interpreted with a social realist viewpoint. Our article is approached as 6 parts; "Introduction", "Approaches In Oral History and Oral History in Folk Dances","Socio-politic and Socio-Cultural Situation of Istanbul between 1960-1980", "Institutional Development of Folk Dances in Istanbul pre-1960", "Folk Dance Studies in Istanbul between 1960-1980", and "Before and after 1980 in Folk Dances"tr_TR
Erişiminfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
Anahtar KelimelerHalk Danslarıtr_TR