Orhan, Şaban
Öztürk, Mustafa
Bu görüşme Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından yapılmıştır.
1936 yılında, Bartın ilinin Arıt beldesinde doğan Şaban Orhan, ilkokulu doğduğu beldede 1951-1952 döneminde bitirir. Kısa bir süre tuğla imalatında çalışır. Babasının zamanında asker zoruyla işçi çalıştırılan maden ocaklarında çalışmak üzere, 18 yaşındayken Bartın’a gider. Bir süre madende çalıştıktan sonra askerlik görevini ifa eder. Askerliği sırasında 1960 İhtilali olur. İhtilal öncesinde maden ocaklarında çalışan işçilerin bu görevi vatani vazife yerine sayılırken ihtilal sonrasında kaldırılır. Bu uygulamadan faydalanamadığını belirten Şaban Orhan, 1960’ların sonunda Almanya’ya işçi olarak gider. Muhtelif işlerde 13 yıl çalıştıktan sonra, 1983 yılında yurda kesin dönüş yapar. Görüşmenin devamında, Türkiye’ye dönüş sonrası hayatı hakkında bilgiler verir.tr_TR
Kömür Madenleri ve Madenciliktr_TR
İşçi Göçütr_TR