YazarKaymakçı, Mustafa
YazarÖzgün, Cihan
Yayın Tarihi2015-12
Künye BilgisiKaymakçı, Mustafa. Rodos ve İstanköy Türklerinin yakın tarihi: "Ege denizinden yükselen sessiz çığlık". Cihan Özgün. İzmir: Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, 2015tr_TR
ÖzetDünya kamuoyunda Yunanistan'daki Türk Varlığı'nın Batı Trakya ile sınırlı olduğu algısı vardır. Bununla birlikte Rodos ve İstanköy ağırlıklı olmak üzere Onikiadalarda yaşayan ve sayıları 6.000 civarında olan bir Müslüman Türk Topluluğu da bulunmaktadır. Günümüzde, Onikidalarda yaşayan Müslüman Türklerin,Türk kimliklerini serbestçe ifade edebilmeleri, Vakıfların yönetiminde söz sahibi olabilmeleri, Müftülük makamına işlerlik kazandırılması, okullarda Türkçe ve din bilgisi derslerinin başlatılması, kapalı camilerin ibadete açılması ve Yunan vatandaşlığını kaybeden Onikiadalılara vatandaşlıklarının iade edilmesi gibi birçok konuda sorunları vardır. Rodos ve İstanköy Türklerinin Yakın Tarihi: “Ege Denizi’nde Yükselen Sessiz Çığlık” kitabı ile halen Rodos ve İstanköy Adası’nda ikamet eden Türklerin geçmiş ve bugünkü kültürel, toplumsal ve iktisadi konumlarının tarihsel bir perspektifle araştırılması, bu alana ilişkin belgeye dayalı tarihçiliğin kaydetmediği anlatıların, söylencelerin, oyunların, ağıtların, yaşam öykülerinin kaydedilmesi amaçlanmıştır. Kitap, Rodos ve İstanköy Türklerinin yakın tarihinde ve günümüzdeki sorunların Türkiye, Dünya ancak özellikle Yunan kamuoyuna aktarılmasına olanak sağlayacaktır. Bu anlamda Türk-Yunan ilişkilerinde kalıcı dostluğun inşasında kimi önermelere de yer verilmiştir.tr_TR
YayınlayanRodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğitr_TR
Anahtar KelimelerYunanistantr_TR