YazarYüceer, Saime
Yayın Tarihi2005
Künye BilgisiYüceer, Saime. Tanıkların anlatılarıyla Bursa tarihi: sözlü tarih arşivi 1919-1938. Bursa: Uludağ Üniversitesi, 2005.tr_TR
ÖzetYok olma aşamasına getirilmiş... Ölüme mahkum edilmiş bir ulusun kurtuluş ve kuruluş mücadelesinin Bursa boyutunu dönemin tanıkları anlatıyor. Tarihe yön veren lider Mustafa Kemal Atatürk'ün ütopyası olan, "Türk Ulusunun, "çağın gerçeklerine uygun olarak yeniden doğuşunu sağlama" mücadelesinde, Bursa önemli bir konuma sahiptir. Ne yazık ki, Bursa tarihinin bu dönemine ait elimizdeki bilgiler sınırlıdır. Bu araştırmayla, söz konusu eksikliğin belirli ölçülerde giderilmesi amaçlanmıştır. Kitapta dönemin olaylarına tanıklık etmiş yüz yirmi kaynak kişinin anlatıları yer almaktadır. Bu araştırma, Bursa'da işgal kurtuluş ve devrimler süreciyle ilgili yapılmış ilk sözlü tarih çalışmasıdır. Bilindiği üzere sözlü tarih, belli bir döneme ait kişisel tanıklık ya da yaşantıların belleğin derinliklerinden çıkarılıp değerlendirilmesi yoluyla, toplumların tarihlerinin inşasına katkıda bulunan bir araştırma yöntemidir. Biz de bu yöntemi kullanarak, geçmişin izlerini bu güne taşıdık. Bunu yaparken Bursa'nın geçmişini bugünle buluşturmayı ve geleceğe aktarmayı bilimsel bir sorumluluk olarak değerlendirdik.tr_TR
YayınlayanUludağ Üniversitesi Yayınlarıtr_TR
Anahtar KelimelerKurtuluş Savaşıtr_TR