YazarYel, Selma
Emeği GeçenlerDemirtaş, Orhan Gazi
Yayın Tarihi2007-01
Künye BilgisiYel, Selma, Demirtaş, Orhan Gazi. (2007). Kayseri bölgesindeki Türkler ve Ermenilerin sosyo-kültürel etkileşim ve dayanışmasının sözlü tarih yöntemiyle değerlendirilmesi: (Kayseri örneği). Hoşgörü Toplumunda Ermeniler Erciyes Üniversitesi I. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Sempozyumu, 4, s. 203-232.tr_TR
ISBN978-9944-976-14-5
Açıklamaİngilizce Özet Yoktr_TR
ÖzetBu çalışmada Ermenilerin ve Türklerin yüzlerce yıl birlikte dostluk ve hoşgörü içerisinde yaşamalarının sonucunda oluşan kültürel etkileşimi, dostluğu ve dayanışmayı sözlü tarih yöntemi kullanarak hali hazırda yaşamakta olan kişilerin ya bizzat kendi gözlemleri ya da önceki nesillerden aktarım yoluyla derleme yoluna gidilmiştir. Bu amaçla Yukarı Talas mahallesinde ikamet etmekte olan 82 yaşındaki Karnik Teke, 75 yaşındaki eşi Viyanüş Teke, Surp Krikor Lusvoriç Gregorian Ermeni Kilisesi yönetim kurulu başkanı 65 yaşındaki Atik Erkuyumcu’yla görüşülmüştür. Bu görüşmelerden elde edilen bilgiler maddi kanıtlarla desteklenmiştir. Aynı sözlü tarih yöntemi uyarınca Kayseri Barosu’na kayıtlı ve Talas’ta ikamet etmekte olan Avukat Ali Demirtaş’ın, 95 yaşında vefat eden babası Gazi Demirtaş’tan dinlemiş olduğu Talas Ermenileri ve Türkleri arasındaki ortak sosyal yaşama dair bazı anılar nakledilecektir. Aynı şekilde şu anda 85 yaşında olan Ayşe Demirtaş’ın anılarına da yer verilecektir. Araştırmamıza konu olan hususlar şunlardır: Ortak yemek kültürü; ortak gelenek, görenek ve sosyal hayattaki benzerlikler; ortak yaşamda dostluğa, paylaşıma dair anekdotlar; Tehcirde Türk aileleri tarafından himaye edilmiş Ermeni aileler ve çocuklar ve bugün Talas ve Kayseri’de yaşamakta olan Ermenilerden Karnik Teke, Atik Erkuyumcu ve ulaşılacak diğer kişilerin Ermeni meselesine bakış açıları üstünde durulacaktır. Bu çalışma ile geçmişten günümüze Ermeni ve Türkler arasındaki maddi ve manevi paylaşım değerlerini bir nebze de olsa tanık ifadeler ve kanıtlarla ortaya koyarak günümüz Türkiye Ermenileri ve Türkler arasında Cumhuriyet dönemi ile birlikte yeniden tesis edilmeye başlanmış olan dostluğa ve kardeşçe yaşamaya katkı sağlamak amaçlanmıştır.tr_TR
YayınlayanErciyes Üniversitesitr_TR
Anahtar KelimelerKayseri (Türkiye)tr_TR
Anahtar KelimelerTürkiye Ermenileritr_TR
Anahtar KelimelerTürklertr_TR
Anahtar KelimelerSosyal İlişkitr_TR
Anahtar KelimelerSosyo-Ekonomik İlişkitr_TR
Anahtar KelimelerTarihtr_TR
Anahtar KelimelerSözlü Gelenektr_TR
Anahtar KelimelerSözlü Tarih Yöntemitr_TR
Anahtar KelimelerTarih Yöntemitr_TR
BaşlıkKayseri bölgesindeki Türkler ve Ermenilerin sosyo-kültürel etkileşim ve dayanışmasının sözlü tarih yöntemiyle değerlendirilmesi:(Kayseri örneği)tr_TR
Yayın TürüKitap Bölümütr_TR
Dergi AdıHoşgörü Toplumunda Ermeniler Erciyes Üniversitesi I. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Sempozyumutr_TR