Savaş, Hasan
http://hdl.handle.net/20.500.11834/407
Bu görüşme Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından Mübadiller: Onlar İki Kere Yabancıydılar projesi başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 46'dır.
1976 yılında Edirne ilinin Meriç ilçesine bağlı Küplü köyünde doğan Hasan Savaş’ın ailesi Karacaova’dan mübadele ile Küplü köyüne yerleştirilir. Karacaova’nın üç ayrı köyünden gelenlerin Küplü köyünde üç ayrı mahalle oluşturduğunu ve ipekböcekçiliği ile uğraştığını anlatan Savaş, deniz yoluyla Türkiye’ye gelen ailesinin bu süreçte çok sıkıntı çektiğinden bahseder. Aile büyüklerinin Karacaova’da iken Rumlarla herhangi bir problem yaşamadığını ve Küplü köyüne de Karacaova’ya benzediği için yerleştiklerini aktarır. Pomakça konuşan aile bireyleri, mübadeleden sonra Türkçe'yi sıfırdan öğrenmek zorunda kalır.tr_TR
Lozan Mübadilleri Vakfıtr_TR
Yunanistantr_TR
Lozan Anlaşmasıtr_TR
Pomaklartr_TR
İpek Üretimitr_TR
Hasan Savaş ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1976, Edirne; T.C.; Erkek; Tekstilcitr_TR
Mübadiller: Onlar iki kere yabancıydılar. hazırlayan Sefer Güvenç. İstanbul: Lozan Mübadilleri Vakfı yayınları, 2015.tr_TR