Kuru, Ayşe
http://hdl.handle.net/20.500.11834/384
Bu görüşme Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından Mübadiller: Onlar İki Kere Yabancıydılar projesi başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 46'dır.
1962 yılında Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesinde doğan Ayşe Kuru’nun anne tarafı mübadele ile Karacaova’dan, baba tarafı ise Vodina’dan gelerek Tekirdağ’a yerleşir. Anneannesi ve dedesi daha evlerini terk etmeden Rum mübadillerin geldiğinden, dedesinin, evi Rumlarla paylaştığından ve kardeş gibi geçindiklerinden bahseden Kuru, babasından dinlediği göç hikayesini de aktarır. Ailenin, Selanik Limanı’ndan ayrıldıktan sonra Tekirdağ’a geldiğini daha sonra sağlık kontrolünden geçmek üzere gittikleri Tuzla’da 15 gün kaldığını ve deniz yoluyla yeniden Tekirdağ’a döndüğünü söyleyen Kuru, bu süreçte akrabaların birbirlerini kaybettiğinden, büyüklerinin ömürlerinin sonuna kadar memleket hasretiyle yaşadığından ve annesinin söylediği Rumca şarkılardan bahsetmektedir.tr_TR
Lozan Mübadilleri Vakfıtr_TR
Yunanistantr_TR
Lozan Anlaşmasıtr_TR
Ayşe Kuru ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1962, Tekirdağ; T.C.; Kadıntr_TR
Mübadiller: Onlar iki kere yabancıydılar. hazırlayan Sefer Güvenç. İstanbul: Lozan Mübadilleri Vakfı yayınları, 2015.tr_TR