YazarDere, İlker
Yayın Tarihi2019
Künye BilgisiDere, İlker. (2019). Sözlü tarihin kaynakları: bir bibliyografya çalışması. Tarihyazımı, 1, 1, s. 79-122.tr_TR
ÖzetSözlü tarih, milletlerin tarih yazımına katkıda bulunan en önemli yöntemlerden biridir. Bu yöntem bir disiplin olarak ilk defa 1948 yılında Kolombiya Üniversitesi’nde kurumsallaşmaya başlamıştır. Günümüzde tarih,antropoloji, eğitim, halk bilimi, iletişim, mimarlık, müzik, radyo ve televizyon, siyasal bilimler, spor, sosyoloji gibi çeşitli alanlarda bir veri toplama aracı ve öğretim yöntemi olarak kullanılmıştır. Ancak Türkiye’de bu alan, 1990’lı yıllarda Tarih Vakfı’nın girişimleriyle tanınmıştır. Özellikle 2005 yılından sonra çeşitli disiplinlerdeki araştırmalarda kullanımı artış göstermiştir. Bu araştırmanın amacı, sözlü tarihle ilgili dünyada ve Türkiye’de yapılmış çalışmaları, sistematik olarak sunmaktır. Araştırmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada incelenen kaynaklar, Türkçe ve İngilizce dilleriyle sınırlıdır. Araştırma sonuçları, dünyada sözlü tarihle ilgili yapılan çalışmaların çok çeşitli alanları kapsadığını göstermektedir. Bu kapsamda 139 İngilizce kitap ya da kitap bölümü ile 66 makalenin detayları sunulmuştur. Bununla birlikte Türkiye'de sözlü tarihle ilgili yapılmış 100 kitap veya kitap bölümü, 55 makale ve 215 tez çalışmasının künyesine değinilmiştir. Bu olumlu gelişmelere rağmen hala sözlü tarih konusunda detaylı rehber kitaplara ihtiyaç olduğunu söylemek mümkündürtr_TR
Anahtar KelimelerTarih Yazımıtr_TR
Anahtar KelimelerBibliyografyatr_TR