Simavi, Haldun
Zincirkıran, Necati
Görüşmede, Haldun Simavi'yi, Necati Zincirkıran, Başkurt Okaygün, Nezih Demirkent, Necati Doğru, Teoman Orberk ve Zafer Mutlu anlatmıştır.tr_TR
1925 yılında doğan Haldun Simavi, lise ikinci sınıfa kadar Boğaziçi Lisesi’nde okur. 1940’ta Şişli Terakki Lisesi’ne geçer. Sonraki yıl Kabataş Erkek Lisesi’ne kaydolur. 1943’te liseden mezun olur ve Yedi Gün Matbaası’nda çalışmaya başlar. Necati Zincirkıran’a göre babası Sedat Simavi, Haldun Simavi’yi ve kardeşi Erol'u küçük yaşlarından itibaren gazetecilik mesleğinin içinde büyütür. Sedat Bey, 1948’de Hürriyet Gazetesi’ni çıkarmaya başlar. Zincirkıran, Hürriyet’i anlamak için Haldun ve Erol Simavi’yi anlamanın gerekli olduğunu iddia eder. Haldun Bey, Hürriyet Gazetesi’nde babasının sağ kolu olarak çalışır. Dünya basınını ve yeni gelişmeleri takip eder. Babasının 1953’teki vefatıyla oldukça sarsılır bu arada Hürriyet’in yönetimini devralır. 1968’de Güneş Gazetesi’ni kurar. Başkurt Okaygün, Simavi Ailesi’nin 1967’de Veb Ofset İleri Matbaacılık Şirketi’ni kurarak dünyada yeni yeni popüler olan ofset tekniğini Türkiye’ye getirdiklerini söyler. Burada basılan Son isimli akşam gazetesi yüksek rakamlarda satar. Haldun Simavi, bu gazeteyi önce sadece İstanbul’da basarken daha sonra Ankara’da da basmaya başlar. Okaygün, Ankara’da basılan Son’un yazı işlerine bakar. Haldun Bey Son’u kapatıp Günaydın’ı kurar. Hürriyet Gazetesi’ndeki ilkesi her çalışanın bir alternatifinin olmasıdır. Necati Doğru, Haldun Bey’i kitleyi iyi analiz etmiş, okuyucunun ne tür haberler okuyacağını, onun ne istediğini iyi bilen bir gazeteci olarak tarif eder.. Teoman Orber’e göre Haldun Bey, teknolojiyi en çok takip eden gazetecilerdendir. Yeni basım türlerini iyi bilir. En çok dergi ve gazete batırmış veya kapattırmış olan Simavi, gazete basım ve yazımının her safhasıyla ilgilenir. Günaydın’ın başarısını hem teknolojik yeniliklere hem de haberciliğe getirdikleri yeni bakış açılarına bağlar.tr_TR
Hürriyet Gazetesitr_TR
Simavi, Sedattr_TR