YazarAleksiyeviç, Svetlana
Emeği GeçenlerArıkan, Fatma (çeviren)
Emeği GeçenlerArıkan, Sabri (çeviren)
Künye BilgisiAleksiyeviç, Svetlana. Çinko çocukar. çeviren Fatma Arıkan, Serdar Arıkan. İstanbul: Kafka, 2018.tr_TR
ÖzetÇinko Çocuklar, SSCB-Afgan Savaşı sırasında ve sonrasında yaşananlara dair bir sözlü tarih çalışması Aleksiyeviç uzun bireysel monologları farklı seslerin duyulduğu bir kolaja dönüştüren dokümanter tarzıyla, kendilerine nadiren konuşma fırsatı verilen, yaşantıları da çoğu zaman ülkenin resmi tarihine karışarak yitip giden sokaktaki insanların hikayelerini kayıt altına alıyor. Çinko Çocuklar’da Aleksiyeviç 1979 ile 1989 arasında on yıl kadar süren, Sovyetler Birliği’nin çöküşündeki en büyük etkenlerden biri olan ve 15.000’e yakın Sovyet askerinin ölmesine, on binlercesinin yaralanmasına, Afganistan tarafında da çok büyük kayıplara yol açan Sovyet-Afgan Savaşı’nı merkeze alarak bu savaşta savaşmış 500.000’i aşkın Sovyet keşif erinin, piyadenin, pilotun, subayın, cephe gerisindeki hastanelerde görev yapmış cerrahların, hemşirelerin bireysel tanıklıklarına ve savaş tüm hararetiyle devam ederken Sovyetler’de evlatlarının, babalarının, eşlerinin sağ salim geri dönüşünü hasretle beklemiş olan annelerin, eşlerin, evlatların acılarına, trajedilerine ses veriyor. Eserin son kısmındaysa, Aleksiyeviç bu kitap yüzünden “onur ve haysiyetlerinin” hakarete uğradığını söyleyen tanıklarının sonradan kendisi aleyhinde açtığı davadan çarpıcı bölümler sunuyor. Çinko Çocuklar savaşın sayılardan ibaret olan “kayıplarını” birer birey olarak; hayalleri, ümitleri, sevenleri, sevdikleri olan bireyler olarak tekrar ortaya çıkarıyor.tr_TR
YayınlayanKafkatr_TR
Anahtar Kelimeler1980'lertr_TR