Basın, Fasiha
Sipahi, Mukadder
Yurteser, Serap Tuba
1931 yılında doğan Fasiha Basın ve 1937 yılında doğan Mukadder Sipahi aileleri hakkında bilgiler verir. Mahallede eskiden Ermenilerin yaşadığını söylerler. Ermenilerin mahalleyi terk etmesinden sonra aileleri aldıkları arsaya ev inşa eder. Komşuluk ilişkilerinin çok kuvvetlidir. Televizyonun henüz olmadığı vakitlerde hep birlikte roman okunur. Özellikle Fasiha Basın, kiralık olarak alınan bu romanları tüm mahalleliye okur. Bu sayede okumasının çok geliştiğini aktarır. İlkokul beşinci sınıftan sonra Kostanbay Fabrikası’nda işe başlar ve 16-17 yaşlarına kadar Balabanbey Fabrikası’nda çalışır. Evlendikten sonra terzilik yapmaya devam eder. Erken yaşta vefat eden eşinin ardından tüm çocuklarını terzilik yaparak okutur. Evlerde su olmadığı için çeşmeden su getirilir. Elektrik Fasiha Basın 18 yaşındayken gelir. Fabrikadaki çalışma şartlarından detaylıca bahseder. 1951 yılında Ali Vahit Basın ile evlenir. Mahallede düğünler evlerin bahçesinde olur. Çengi ve davul zurna tutulur. Gelinler Umurbey Hamamı’na gelin hamamı için giderler. Görüşmenin diğer kısmında Mukadder Sipahi’nin anlatılarına yer verilir. İlkokulu beşinci sınıfa kadar okuyan Sipahi de, daha sonra Konstanbay Fabrikası’nda çalışmaya başlar. Fabrikanın sahibi Sait Ete ve ailesinden bahseder. Çocukluk yıllarında sağlıkla ilgili durumlarda doktor yerine mahalleliye gidildiğini söyler. O zamanlar insanlar sadece çok mühim hastalıklar için doktora başvurur. Sipahi bir süre ipek fabrikasında çalıştıktan sonra evlenir ve Almanya’ya gider.tr_TR
İpek Fabrikalarıtr_TR
Umurbey Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR