Serbestol, Emrullah Nedim
1967 yılında doğan Emrullah Nedim Serbestol doğduğundan beri Namazgah Mahallesi’nde yaşamaktadır. Annesi mahalleye gelin olarak geldiğinde Babazakir bölgesi tamamen mezarlıktır. Baba tarafından göçmendir. İmam olan dedesi Osmanlı Dönemi’nde Yugoslavya’dan göçer ve pek çok şehirde görev yapar. Mahallenin yarısından fazlasının yerli Bursalı olduğundan bahseden Serbestbol, yerliliğin korunduğunu dile getirir. Evler tek katlı ve ahşaptır. Mahallede Babazakir olarak bilinen bir dede vardır. Mahallenin en önemli geleneğinin teravih namazı olduğunu dile getiren Serbestol, Ramazan’da yüzlerce kişinin mahalleye teravih için geldiğini sözlerine ekler. Halk, Yıldırım Bayezid Niğbolu Seferi’ne giderken ilk toplanma yerinin burası olduğunu ve Osmanlı Ordusu’nun şükür ve sefer namazlarını da aynı yerde kıldıklarını düşünür. Ayrıca mahalle tepede yer almasından dolayı şehri kuşbakışı görür. Bu sebeple mahallenin eski adı Musalla Mahallesi’dir. Görüşmede mahalledeki esnaflar hakkında bilgiler veren, Serbestbol, kadınların çok fazla çalışmadığını söyler. Gençler genelde Setbaşı ve Mahfel’de zaman geçirir. Evdeki kadınlar birbirlerine yardımcı olur ve birlikte zaman geçirilirler. Düğünler her zaman evlerde yapılır, salon düğünleri yok denecek kadar azdır. Sünnet törenlerinde mutlaka Emir Sultan ziyaret edilir. Asker uğurlamaları mütevazı ve şimdikilerden sessiz yapılır. Hacılar giderken kimseye duyurmamayı tercih ederler. Döndüklerinde ise hacıların avuçları mahalleli tarafından öpülür. Hacılar ziyarete gelenlere para, mendil veya çorap verirler. Ramazanda davulcular maniler okur.tr_TR
Namazgah Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR
Asker Uğurlamalarıtr_TR