Çimen, Rahime
Çimen, Rahime
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3754
Bu görüşme, Doç. Dr. Betül İpşirli Argıt'ın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde 2017 Bahar döneminde vermiş olduğu Tarih Usul ve Tenkidi isimli ders kapsamında yapılmıştır. Derse katılan öğrenciler tarafından gerçekleştirilen görüşme sayısı 9'dir.tr_TR
1937 yılında doğan Rahime Çimen’in yaşadığı yerde okul bulunmaz. Deprem sebebiyle yıkılan okul yıllar sonra tamir edilir. Çimen o dönem okula başlasa da babası tarafından okuldan alınır. 16 yaşında evlenir. Abisi de eşinin kız kardeşini alır. İki ailenin düğün hikayelerinden detaylıca bahseder. Evliliğin ilk dokuz senesinde çocukları olmaz. Daha sonra ilk kızını dünyaya gelir. Eşi gurbette çalışan Çimen, kızı 2.5 yaşındayken İstanbul’a taşınır. Burada yaşadıkları evi tasvir eder. O zamanlar komşuları aracılığı ile Mahmut Efendi Cemaati sohbetlerine katılır. Dinlediği sohbetlerden çok etkilediğini dile getirir. Bu cemaatle olan ilişkisinden detaylıca bahseder. Görüşmede Menderes dönemi hakkında da bilgiler veren Çimen, ailesi ile yaptığı bir gezi esnasında bölgedeki dağlardan duman çıktığını söyledikten sonra bu dumanların sebebinin Menderes’in idamı olduğunu söyler. Çocukluk yıllarında köyleri jandarmalar tarafından basılır. Dönemin politikaları sebebiyle dini vazifelerin umuma açık alanda yapılması yasaktır. Yine çocukluk döneminde köydeki minarelerden Türkçe ezanın okunduğunu söyleyerek sözlerini bitirir.tr_TR
Betül İpşirli Argıttr_TR
Türkçe Ezantr_TR