Ağar, Mehmet Emin
Keleş, Elif
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3752
Bu görüşme, Doç. Dr. Betül İpşirli Argıt'ın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde 2017 Bahar döneminde vermiş olduğu Tarih Usul ve Tenkidi isimli ders kapsamında yapılmıştır. Derse katılan öğrenciler tarafından gerçekleştirilen görüşme sayısı 9'dir.tr_TR
1959 yılında dünyaya gelen Mehmet Emin Ağar'ın baba tarafı İzmirli, anne tarafı İstanbul’lu olup ilkokulu ve ortaokulu İzmir’de, lise ve üniversiteyi ise İstanbul’da okur. (10.00) Hayatının kısa bir özetini yaptıktan sonra, eski İstanbul’dan bahseder, eski İstanbul ile bugünkü İstanbul arasında bir karşılaştırma yapar. Eğitim hayatından, Beyaz Saray kitapçılar çarşısında çalışmasından ve oranın kendisine kattığı tecrübelerden bahseder. (20.00) Görüşmede akademik kariyeri hakkında detaylara yer veren Ağar, edebiyat bölümünü seçme sürecini ve gençliğindeki edebiyat fakültesini anlatır. Öğrencilik zamanında Türkiye’nin genelinde ve İstanbul’da meydana gelen sıkıntılardan, 1970’li yıllarda yaşananların üniversiteleri nasıl etkilediğinden bahseder. (30.00) Öğrencilik yılında üniversitelerdeki sınav sistemini anlatır. Sakarya’daki çalışma döneminden bahsederek görüşmeye devam eder. (40.00) Okul yıllarında gerek okul kitaplarını gerekse diğer kitapları nasıl tedarik ettiklerinden, İstanbul’daki kitapçılardan, ikinci el kitap satanlardan, kitap sergilerinden söz eder. Günümüzde kitaplara erişimden bahsettikten sonra kitapların sinemaya aktarılmasını değerlendirir. Geçmişteki sinema kültüründen, İstanbul’da ki sinemalardan, izlediği ilk filmlerden bahseder. (50.00) İstanbul’daki kütüphaneleri ve kütüphane kullanma kültürünü anlatır. Enderun’da çalıştığı dönemde Prof. Tahsin Banguoğlu'yla başından geçen bir hatırayı aktararak görüşmeyi bitirir.tr_TR
Betül İpşirli Argıttr_TR
Beyaz Saray Kitapçılar Çarşısıtr_TR