İmran, Abdülhak
Gashim-zade, Binazir
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3750
Bu görüşme, Doç. Dr. Betül İpşirli Argıt'ın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde 2017 Bahar döneminde vermiş olduğu Tarih Usul ve Tenkidi isimli ders kapsamında yapılmıştır. Derse katılan öğrenciler tarafından gerçekleştirilen görüşme sayısı 9'dir.tr_TR
(00:00-01:46 ) Abdülhak İmran, kendini tanıtarak 1935 yıllarında Kazakların Sovyet İşgalinden kurtulmak için Öncelikle Çin’e oradan sonra da Hindistan’a nasıl göç ettiklerini anlatır. (02:37-04:18) Pakistan’da 1951 yılına kadar olan hayatlarından, orada neleri öğrendiklerinden ve sonrasında Türkiye’ye göç etmek için teşebbüste bulunmalarından bahseder. (04:18-05:23) Türkiye’ye göçü ve yaşadıkları adaptasyonu anlatır. Öncelikle Kayseri’ye yerleştirildiklerinden hayatlarını nasıl geçirdiklerinden, ticarete atılımlarından bahseder. (05:23-11:16) Kayseri’den sonra İstanbul’a gelişleri ve buradaki bir naylon fabrikası açtıkları anlatır. İstanbul’a uyum sağlama ve buradaki Türklerin onlara karşı iyi tutumlarını anlatır. Bu arada Türkiye’ye ilk gelişleri hakkında daha detaylı bilgiler verir. (11:16-16:08) Kazakistan’la bağlantılarını, Kazak kültürünü yaşatmak için gösterdikleri çabaları ve Türkiye’deki Kazaklar ile Kazakistan’daki Kazaklar arasındaki farklar üzerinde bilhassa dine yaklaşımları üzerinde durur. Pakistan’daki Müslümanları anlatır. (16:15-31:41) Kazakistan’dan göç hikayesinin detaylarına girer, aile ferlerden, Türkiye’ye gelişlerinden bahseder. Kazak Türkleri Vakfı’nın kuruluşu ve amacını anlatır. Türkiye’de bayramları nasıl geçirdiklerini, Kazak geleneklerini nasıl sürdürdüklerini anlatır. (31:45-32:15) Son olarak hacca nasıl gittiğini ve orada Kazakistan Kazakları ile karşılamalarını anlatır.tr_TR
Betül İpşirli Argıttr_TR
Kazak Türkleri Vakfıtr_TR