Tezbulur, Gülgün
Türkeş, Ayşenur
1952 yılında doğan Gülgün Tezbulur öğretmendir. Tahisl hayatı Bursa’da geçer. Yeşil’de yaşayan mahalleliden detaylıca bahseder. Ramazanlarda, ayın on beşinden sonra komşular birbirine iftara gider. Davulun olmadığı zamanlarda uyananlar diğerlerini tokmakla uyandırır. Bayramlarda aile büyükleri ziyarete edilir. 1966 yılında mahalleye göçler başlar. Komşuluk ilişkilerinin çok yakın olduğu mahallede geçim kaynağı esnaflıktır. Annesinden duyduklarına göre Yunan işgali zamanında askerlerin şehre zarar verdiğini söyler. Eskiden everin bahçeli olduğunu da dile getiren Tezbulur, mahallenin en büyük bahçeli evinde düğünden önce kına gecesi düzenlendiğini aktarır. Düğünlerden birkaç gün önce gelin hamamı olur. İlk gün komşular ve akrabalar toplanıp çeyiz asması yapar, aynı akşam kına gecesi olur. Eskiden doğumlardan sonra bebek yedi veya on beş günlük iken mevlit okunduğunu, kırk günden önce bebeğin ve annenin dışarı çıkmadığını ve yalnız bırakılmadığını söyler. Bebek tam kırk günlükken kırk uçurtmaya çıkartılır. Mahallede sünnetlere büyük önem verilir. İki gün boyunca süren eğlencelerde sünnet çocuklarına kınalar yakılır. Hıdırellez’den bir gün önce gül ağacının dibine adaklar bağlanır. Asker uğurlamalarında gençler eğlenceler düzenler, ertesi gün ise askerler dualar ile uğurlanır. Hacı tehniyelerinde komşular ve akrabalar toplanır, yeni gelinler kına elbiseleri veya gelinliklerini giyip hacıların getirdiği hurma ve zemzemi ikram eder. Son olarak çocukluk yıllarında oynadıkları oyunlardan bahseden Tezbulur, mahalledeki Gezekler hakkında da bilgiler verir.tr_TR
Gezek Kültürütr_TR
Yeşil Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR