Özerel, Perizat
1930 yılında Bursa’da doğan Perizat Özerel, evlenince Yeşil Mahallesi’ne gelir. Mahalleye ilk geldiği yıllarda bütün evlerin tek katlı ve bahçeli olduğunu söyler. Buzdolabının olmadığı zamanlarda erzakları soğutmak ve su ihtiyacını karşılamak için kuyular kullanılır. Arabalar mahallenin girişine kadar gelebilir, mahalleye girmesine müsaade edilmez. Yeşil Türbesinden yukarısı ceviz ve kestane ağaçlarıyla kaplıdır. Düğünler bahçelerde yapılır, gelin almaya davulla gidilir. Gelin getirildikten sona bir sandalyenin üzerine oturtulur, mahalleli gelinin başına toplanıp gelin görmesi yapar. Ertesi gün gelin evinde toplanarak gelin paçası yapılır. Sünnet törenleri evlerin bahçesinde yapılır. Çocuklar at arabalarıyla gezdirilir, bütün şehir turlandıktan sonra Emir Sultan’a götürülerek dualar edilir. Hacı Tehniyeleri hacılar geldikten sonra yapılır. Kurbanlar kesilerek misafirlere ikram edilir. Ramazanlar davulcularıyla meşhurdur. Davulcular mahalle sakinlerini uyandırmadan asla gitmez. Hıdırellezlerde eğlenceler yapılır. Akşamdan bir küpün içerisine yüzükler atılır, küp bir gül ağacının dibine konulur. O devirlerde erkekler takım elbiseyle gezer, çarşıya bile kravatla giderler.tr_TR
Yeşil Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR
Hacı Tehniyeleritr_TR