Gerçeksöz, Ahmet Ziya
1930 yılında Yenişehir’de doğan Ahmet Ziya Gerçeksöz, hayatının büyük bir çoğunluğunu Bursa’nın Yıldırım ve Nalbantoğlu mahallelerinde geçirir. Bursa’nın nüfusunun 50 sene önce 60.000 olduğunu söyler. O yıllarda arkadaşlarıyla Yeşil Kahve’sinde buluştuklarını dile getiren Gerçeksöz, devamında Bursa’nın eski görünümü hakkında bilgiler verir. Çocukluk yıllarında gazete satıcılığı yapar. Bu sebeple hapishaneye kolayca girdiği için Nazım Hikmet’e gazete sattığından bahseder. Hıdırellez’de mahalleli Ziraat Mektebi, Geçit ve Kızıklar tarafına gider. Devamında mahalleliden de kısaca bahseder. 1963 yılında Almanya’dan ilk kez televizyon alırlar. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin haftada üç kez verilen yayınları komşularla birlikte izlenir. Bayram günlerinde namazdan sonra toplanılan harçlıklarla Pınarbaşı’na gidilir. Hanımlar sabah erken saatlerde bohçalarını alır, Çekirge’de ki hamamlara yürüyerek giderler. 1943’de Cumhuriyetin kuruluşunun 20. yılı sebebiyle kutlanan bayramı unutamadığını söyleyen Gerçeksöz, ilkokul yıllarında Atatürk’ün okullarını ziyaret etmesiyle yaşadığı mutluluğu anlatarak görüşmesini sonlandırır.tr_TR
Namazgah Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye)tr_TR
Cumhuriyet Bayramıtr_TR