Azak, Dursun
Uzel, Betül
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3718
Bu görüşme, Doç. Dr. Betül İpşirli Argıt'ın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde 2017 Bahar döneminde vermiş olduğu Tarih Usul ve Tenkidi isimli ders kapsamında yapılmıştır. Derse katılan öğrenciler tarafından gerçekleştirilen görüşme sayısı 6'dir.tr_TR
1947 yılında İkizdere’nin Çağırankaya köyünde doğan Dursun Azak, 1954 yılında ilkokula başlar. Okulu bitirdiği 1959 senesinde tahsiline kuran kursunda devam eder. 1960'da ihtilal sebebiyle kuran kursu kapanır, 1961 senesinde tekrar açılır. Babasının isteği ile bir süre daha kuran kursuna devam eder. Daha sonra İkizdere’de abisi ile birlikte sobacıda çalışmaya başlar. O zamanlar bir veteriner dükkana fotoğraf makinasını tamir ettirtmeye gelir. Veterinerin sunduğu teklifle fotoğrafçılık yapmaya başlarlar. Bir gün fotoğraf çektirmeye gelen bir ortaokul öğrencisinden heveslenen Azak, ortaokula yazılmaya karar verir. Babası kuran kursunu yarıda bırakması sebebiyle bu isteğine olumlu bakmasa da Azak’ın verdiği okuma sözünden sonra okula kaydolmasına izin verir. Azak, ortaokul bittikten sonra Rize Öğretmen Okulu’na başvurur. Fakat babasının isteğiyle abisinin yanına geri döner. Bir süre sonra İstanbul’ gelir ve Sultanahmet Sanat Lisesi’ne kayıt olur. İkinci sefer girdiği sınavı 1966 yılında kazanarak tesviyecilik bölümüne yerleşir. Mezun olmadan yine babasının isteğiyle 1968 yılında evlenir. Evlendikten sonra bir sene devam ettiği okulu bitirip tekrar abisiyle birlikte çalışmaya başlar. 1970 yılında İkizdere’de elektrik teknisyeni olarak çalışmak için başvuruda bulunur. Fakat askerliğini yapmadığı için işe alınmaz. 4 ay süreyle belediye servisinde muhasebecilik yapar, 1971 yılına kadar tekrar abisiyle çalışır. Aynı yılın Nisan ayında askere gider, 1972 yılında terhis olur. 1971 yılındaki muhtıra sırasında asker olan Azak, o zaman Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan gibi DEV-SOL üyelerinin idam edildiğinden bahseder. Bu örgüt sebebiyle askerlik döneminde komutanları tarafından çarşı izninin verilmediğini sözlerine ekler. 1973 yılında asker arkadaşının ısrarıyla işçi olarak Almanya’ya gider. Almanya’da kazancının daha fazla olduğunu söyler. 1974 yılına kadar eşi, abisinin yanında yaşamaya başlar. Daha sonra eşini yanına alarak Almanya’ya götürür. 15 sene boyunca bir fabrikada çalışan Azak, ailesiyle birlikte 1988 yılında kesin dönüş yapar. Almanya’da Türklere çok farklı davranılmadığını söyler. 1993 yılına kadar ara ara gittiği Almanya’dan aynı yıl emekli olur. Bu yıllarda doğalgaz işinde çalışmaya başlar. O dönem İstanbul’un zengin muhitlerinde doğalgazın olduğunu dile getirir. Açtıkları dükkan hakkında anılarını anlatır. Yine o yıllarda şehrin sosyo-kültürel çatışmalarını anlatır. Bu dönemde öğrenci olayları yaşanır. Dönemin başbakanı Süleyman Demirel, DEV-SOL örgütüyle uğraşmak zorunda kalır. Görüşmede Almanya’daki yaşamından da bahseden Azak, Müslümanların ülkede rahatça ibadetlerini yerine getirebildiğini söyler. Rize’den de bahseden Azak, şehrin ziraat durumundan detaylıca bahseder.tr_TR
Betül İpşirli Argıttr_TR
İnan, Hüseyintr_TR