Banguoğlu, İlhan
Arcan, H. Esra
http://hdl.handle.net/20.500.11834/3701
Bu görüşme, Suat Gezgin’in yürütücülüğünde, Veli Polat ve H. Esra Ercan’ın koordinatörlüğünde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nün katkılarıyla Türkiye Sözlü Basın Tarihi Projesi Cilt II başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 17'dir.tr_TR
Içerisinde gazetecilerin bulunduğu Mısırlı bir aileden gelen Banguoğlu orta okul ve liseyi Saint Joseph’te bitirir, üniversitede hukuk fakültesine gider. Gazetecilik ile Amerikan filmleriyle tanıştığını söyler. Masa başı memurluğunun ona göre olmadığına değinir. Bu yüzden çalışma hayatına hukukçu olarak değil gazeteci olarak başlar. İlk işine Tercüman Gazete'sinde başlar, sonradan Yeni Sabah Gazetesi'nde devam eder. Bir buçuk yıl Akşam Gazetesi'nde çalıştıktan sonra Milliyet Gazetesin'e geçer. O dönemde gazeteciliğin haytalık olarak görüldüğünü ve parasal anlamda sıkıntılı bir meslek olduğunu söyler. Altı ay polis-adliye muhabirliği yapar daha sonra yazı işlerine geçer. Lisan bildiği için genellikle dış haberlere bakar. O yıllarda gazeteciliğin özgürlük anlamında da zor olduğunu, her istediklerini yazamadıklarını söyler. Eskiden patronların gazetecilikten geldiğini ve bu yüzden gazetecilerin halinden anladığını fakat şimdikilerin tüccar kafasında olduğundan yakınır. Eski zaman ile şimdiki zamanın farkını da ifade ederken gazeteciliğin önceden para için yapılmadığını şimdi ise mali alışveriş haline geldiğini söyler.tr_TR
Banguoğlu, İlhantr_TR
Cumhuriyet Gazetesitr_TR
Milliyet Gazetesitr_TR
İlhan Banguoğlu ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
T.C., Erkektr_TR
Gezgin, Suat. Türkiye sözlü basın tarihi cilt II. Veli Polat, H. Esra Arcan. İstanbul: İş Bankası Kültür Yayınları, 2016.tr_TR